Умиротворителят отец Стоян за Орешарски, Бойко, хората-факли и мизерията

Животът

06-06-2013, 15:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Приятелят на червените лидери храни бедни и пази останките на първия български светец

Името на Отец Стоян Божурин стана публично по време на протестите. Духовникът се качи на личната си кола и на крака отиде при недоволните в столицата, за да ги благослови. Тогава някои го нерокоха “умиротворителят”. В живота на отчето има доста знаци. Преди много години възрастна жена му дала увито парцалче, а вътре частица от Христовия кръст. На Клувията край Бачковския манастир тя му казала, че кръстчето е било на патриарх Евтимий Търновски и се предава само на честни свещеници. Малката светиня била на 1200 години и е донесена  Йерусалим. В първия ден на новия парламент отец Стоян първи прегърна Пламен Орешарски. Разказва, че от години е приятел с министър-председателя, със Сергей Станишев и Георги Първанов.

Заедно със съпругата си Милка Божурина духовникът посреща вярващи в храм “Света Троица” в град Стамболийски. Тя пък не е само попадия. Завършила е филология, работила като журналист, сега пише книги. Неин е първият сборник със статии за святата Кръстова гора.

Отче, когото благословите, взема властта. На следващите избори тук ще има опашка от кандидат-политици.

Отец Стоян: Познавам Орешарски от около две години, Станишев от по-рано, а най-отдавна се знаем с президента Георги Първанов. През 2006-та година бях в инициативния комитет в Пловдив, когато го издигнахме за държавен глава. Знаем се отдавна.

Милка Божурина: По-важно е не дали са яли и пили заедно, а това, че Орешарски поема риск. Никой няма силите и мотивацията за работа, а той е смел.

Митрополит Николай също прие доста кандидати за властта. Владиката поръси за късмет и Бойко Борисов.

Отец Стоян: Владиката да е жив и здрав.

Милка Божурина: Е, Бойко мина през митрополита, ама не можа да спечели. Отец Стоян който е благословил, все е взел властта.

Премиерът Орешарски изглежда умерен, балансиран. Вие като такъв ли го познавате?

Отец Стоян: Да и не се възгордява. Скромен човек е. Човек на делото.

В първия ден от живота на новия парламент бяхте там. После в министерски съвет. Какво казахте на г-н Орешарски?

Отец Стоян: Благослових го. Пожелах му успех и благополучие. Да проявява мъдрост, да работи не за себе си, а за народа, за България.

Поискахте ли нещо лично?

Отец Стоян: Да се изучава в училище вероучение. Но не като избираем предмет, а задължително. Казах му да увеличи пенсиите и заплатите на хората.

Милка Божурина: В България има много затворени църкви, без свещеници. Отец Стоян предлага момчетата, които са завършили семинария и са учили богословие, да бъдат изпратени по всички села и паланки. Не да стават сервитьори и бармани, а да удрят камбаните всяка сутрин.

Не може да не сравнявате Орешарски и Борисов?

Отец Стоян: Оооо, има голяма разлика. Бойко и той ме прегърна /на първото заседание на парламента, б.р./. Вика ми: Отче, какво става?, пък аз му казах: Закъсня, братко. Орешарски е човек-дипломат, той е икономист, мъдър, уравновесен. Уважавам и Борисов, и Станишев, и Орешарски. Казах им: Помирете се и си опростете греховете, бъдете като братя. Единият се подсмихва, другият се подсмихва...Станишев беше готов, ама Бойко...Не ги разделям на бял, червен, син. Важно е да работят и да има България.

Милка Божурина: Бойко използва Дянков. Той пък дойде от Америка, свърши си работата в интерес на държавата, в която живее. Дянков се държеше студено към българите, все едно не е наша кръв. Финансовата дисциплина за какво е, да измрат нашите старци.

Каква е вашата прогноза: през зимата у нас ще има протести или малко по-добре живеещи хора?

Отец Стоян: Ще живеем по-добре.

Милка Божурина: Вярвам в новите управляващи, но тия около тях няма да ги оставят мирно да работят. Имам предвид опозицията. То не бе ровичкане, удари под кръста. Като гледам пак има протести. Да ги оставят да заработят. Дано им стигнат силите да се преборят с октопода. Мисля, че края на юли, началото на август тръгваме да се оправяме. Българският дух е велик. Бог няма да ни остави.

Отче, по време на протестите ти отиде при хората и ги благослови. Някои колеги те нарекоха “умиротворителят”. Как се реши? Защо го направи?

Отец Стоян: Отидох в София. С моята кола. Благослових ги. Помолих се, казах им да се покаят в името на Христа. Да не се самозапалват като факли. А те паднаха на колене и започнаха да ми целуват ръце...

В кв. Полатово в Стамболийски се намира и старата църква „Св. Йоан Предтеча”. Казвате, че там са открити и пазите костите на първия български светец – св. Мчк Боян Български – Енравота.

Милка Божурина: Тук преди е било храм на богинята Деметра. И затова сега квартала се казва Полатово от "палат". Мощите на светеца са в костница в църквата. Въздействието им е лечебно. Включихме СОТ, за да ги пазим. Това е храмът на праотците. На намерена плоча там пише: Над  нас е небето. Бог е с нас. Снеговете се топят. След пролетта идва лято. Ще има полза от всяко начинание, което трябва да се предприеме, дори от пресичането на великия поток. Това, което не трябва да бъде пръснато, ще бъде събрано. Това може да се постигне, ако не сме така загрижени за собствената си персона. Трябва да се заловим здраво за земята на която сме стъпили. Всичко, което се върши, трябва да е справедливо, непоколебимо и точно. Време е да се изкачат стълбите към храма на праотците.”

Започвате милосърдна кампания. На всеки беден ще дарявате храна.

Отец Стоян: Църквите трябва да станат центрове за милосърдие. Ще помагаме на крайно нуждаещи се. В Стамболийски си ги знаем, има възрастни жени с малки пенсии, немощни старци. Хората бъркат по кошовете. На мен ми се плаче. Ще им дадем лютеница, чушки, домати, хляб. Имам списък и тръгвам.

Милка Божурина: Хората да се изхранват, да не се самоубиват, станахме за резил, да се палят, да се хвърлят през балконите. Ти знаеш ли какво е направил Колето? /обръща се към отчето/. Дадохме му един стек лютеница. Тук сваляше палети. Той е болен, безработен човек, висшист. Няма обувки на краката, само подметки завързани с ластик. Тръгнал от къща на къща и раздал всичко. На бедняка доброто сърце. На него си оставил едно бурканче. Голям бизнесмен вече направи дарение за близо 7000 лева. Всеки, който има нещо в излишък, може да го донесе в храм “Света Троица”. Имаме нужда не само от хранителни продукти. За старата църква “Св. Йоан Предтеча” ще трябват и строителни материали.