Търсим приемственост във външната политика, заяви Орешарски

Политика

06-06-2013, 19:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На срещата с представители на ЕК премиерът Орешарски представи целите на правителството

В България ще има пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика, заявиха министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин на среща с представители на Европейския парламент.

На срещата премиерът Орешарски представи целите на правителството. Той изтъкна програмния характер на кабинета, в който доминират експерти. „Предвид настоящата криза, най-голямото предизвикателство за нас в краткосрочен план е възстановяването на икономиката и спечелването отново на инвестиционното доверие", посочи министър-председателят. Той съобщи, че вече е набелязан широк кръг от мерки за подобряване на бизнес климата. Във фокуса на правителството са малките и средните предприятия и стимулирането на младежката заетост.

Другият приоритет, посочен от премиера, са борбата с престъпността и укрепването на демокрацията. „Тази цел стана актуална след последния мандат, при който имаше сериозно отстъпление както от демократичните принципи, така и от институционализацията на държавните органи", допълни Орешарски.

Министър-председателят представи и другата ключова задача пред кабинета - установяването на по-голяма солидарност в обществото чрез активни социални политики.

Срещата с депутатите от групата „Европа на свободата и демокрацията" се проведе в рамките на тяхното изнесено заседание в България. „Идеята на проучвателните дни, които провеждаме в тук, е провокирана от желанието ни да си взаимодействаме - ние, Европейският парламент, с институциите, с гражданското общество, с организациите, които са най-представителни", посочи съпредседателят на групата Франческо Сперони. Заместник-председателят на „Европа на свободата и демокрацията" Слави Бинев пожела успех на правителството и изрази желанието на своята група в Европарламента да съдейства винаги на страната ни пред европейските институции.