Дойче веле: Не се тревожим от клевети и нелепици, публикувани във Facebook

Общество

06-06-2013, 20:15

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният редактор на българската секция на Дойче веле Александър Андреев пожела право на отговор във връзка със статията "Група във Facebook пита: "Има ли корупция в Дойче веле?"

Публикацията в Bulgariautre.bg "Група във Facebook пита: "Има ли корупция в Дойче веле?" предизвика реакция от страна на главния редактор на българската секция в германското онлайн издание Александър Андреев. Той пожела да получи право на отговор във връзка със статията, базирана на коментари и мнения, събрани от различни постове в социалната мрежа, както и от възмутени граждани, създали групата "Против антибългарските публикации на Дойче веле" във Facebook.

Социалната мрежа Facebook е свободна територия в уебпространството, в която няма цензура. И всеки гражданин свободно може да изрази мнението си и да публикува информация, с която разполага по една или друга тема. Екипът на Alternative Media Group (AMG), част от която е порталът Bulgariautre.bg, си позволи да даде официална трибуна на мнения и коментари във връзка със зачестилите сигнали за поръчкови антибългарски статии в Дойче веле. Ние смятаме, че българщината трябва да бъде пазена.

Естествено, колегите от българската секция на Дойче веле имат право да защитят медията и позицията си. Bulgariautre.bg предостави това право на отговор на Александър Андреев и публикува без съкращения и редакторска намеса неговото писмо до редакцията:

Уважаеми дами и господа,

С голяма изненада и огорчение прочетох във Вашето издание статия, озаглавена "Патриоти скочиха срещу антибългарщината на германска онлайн медия". Статията цитира постинги от Фейсбук, които съдържат абсурдни клевети и многоборйни лъжи по адрес Българската редакция на Дойче веле (която аз ръководя), както и съвършено произволни тълкувания на нашите публикации на български език. Във Фейсбук много често могат да се прочетат подобни аматьорски размишления по кой ли не въпрос, но не е редно утвърдено издание като Вашето да им дава гласност без проверка и коментар. Аз уважавам свободата и мнението на онези около 130 души във въпросната "патриотична" група във Фейсбук, но уважавам също така добрия вкус и читателския интерес на сто пъти по-многбройните група приятели на Дойче веле на български език. За справка: профилът във Фейсбук на ДВ (Български) има близо 13500 почитатели, а публикациите на сайта dw.de/bulgarian месечно се четат от милиони потребители. Стотици хиляди са и зрителите на телевизионните предавания, които подготвя Българската редакция на Дойче веле и които се излъчват по БНТ.

За да не отегчавам читателите, ще посоча съвсем произволно няколко от нелепите твърдения, намерили – за съжаление - място във Вашия сайт:

1. Дойче веле било "резерват на бивши ченгета и привилегировани лица от времето на комунизма".  Това е чиста лъжа, която лесно може да се опровергае с документи.

2. Дойче веле получавало "отлични печалби", за да изнудва "големите фирми" в България. Това пък е детински нелепа заговорническа теория, в която също няма нищо вярно. Дойче веле е обществена медия с прозрачно финансиране. Българската редакция на Дойче веле стриктно спазва както специалния германски закон, уреждащ статута на медия, така и професионалните правила и изисквания, валидни в Германия.

3. Целта на Дойче веле била да внуши, че „за всички злини в страната са виновни определени икономически структури”. Също нелепо и параноично твърдение, което няма връзка с действителността. Струва си обаче човек да попита: А кои икономически групировки? И дали пък същите тези групировки не се гиржат за подобни клеветнически и подсъдни публикации?

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми читатели,

За добро или за лошо, Фейсбук е зона, в която законите не са валидни. Поради това лично аз не се тревожа от клевети и нелепици, публикувани там. Но в полето на медиите законите важат с пълна сила. Ето, това искам да припомня. И отново да Ви кажа, че въпросната публикация е лъжлива, клеветническа и непрофесионална.

С увжаение
Александър Андреев

СТАТИЯТА НА BULGARIAUTRE.BG "ГРУПА ВЪВ FACEBOOK ПИТА: ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ В ДОЙЧЕ ВЕЛЕ?" ЧЕТИ ТУК

ВИЖ ТУК ГРУПАТА ПРОТИВ АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ВЪВ FACEBOOK