Експерт: Голямото говорене за "Хизбула" не е от полза за страната

Крими

09-06-2013, 06:12

Снимка:

МВР

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба и добави, че няма обективни доказателства за участие на "Хизбула" в атентата на летище Бургас

Голямото говорене на тема "Хизбула"за мен не представлява полза за имиджа и политиката на страната ни. Това каза Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, в интервю за предаването на БНР "Събота 150".  Той поясни, че е ясно, че предишното решение за т.нар. обосновани предположения, е взето под натиск и има преди всичко политически характер. 
"Аз съм дълбоко убеден, че сериозните държавни мъже, сериозните държавни ръководители, не следва да градят своята политика, да градят своите действия и презумпции на недостатъчни доказателства по една или друга теза", допълни Киров.
"В конкретния случай, в свои предишни изяви и анализи, аз подчертах, че един такъв акт като този край Сарафово, с такъв комплексен характер и с множество измерения по отношение на организация и участници, се разкрива много трудно. Затова 

предпазливото говорене и умното мълчание 
по този въпрос е по-добро от политическа гледна точка, отколкото непремерени и неподкрепени преди всичко с достатъчно доказателства думи и действия", продължи той.

На въпрос дали партньорството с чуждите служби е било на достатъчно високо ниво, тъй като израелските служби заявиха, че имат достатъчно данни, че за атентата са виновни Хизбула, ген Киров обясни: 

Ако те са имали достатъчно данни възниква резонният въпрос – защо не са ги предоставили на нашите служби, за да бъде взето едно решение за обвиняване на Хизбула не нa базата на обосновани предположения, а на реални доказателствени факти и материали. Очевидно е, че никой до този момент не разполага с обективни доказателства за едно такова участие или съпричастност. Това е една от основните хипотези, по които се работи, но следва да се има предвид и обстоятелството, че това е хипотезата, нагнетена с най-висок заряд от политическо естество, каза още той.