Христо Бозов: Варна трябва да има зам.-кмет по морските въпроси

Мисия Варна

12-06-2013, 19:10

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Според кандидата за кмет трябва да се наблегне на развитието на круизния туризъм и да се създаде национален морски координационен център

Варна да има един зам.-кмет по морските въпроси, предложен от представителите на бранша, а в общината да се сформира звено в подкрепа на бизнеса и проучването на възможностите за инвестиции. С това се ангажира пред членове на морски организации в Дома на моряка, кандидатът за кмет доц. Христо Бозов.

Той запозна събеседниците си с морската част от програмата си за управление през следващите две години като увери, че като свързан с морето ще работи за решаване на проблемите и развитието в сектора. Според Бозов приоритетите в следващите години трябва да са свързани с лобирането за създаване на национален център за търсене и спасяване, който да обединява Военноморските сили, доброволческите структури и други ресорни институции, както и да се потърси подкрепа за съставянето на цялостна национална морска стратегия. Бозов заяви и, че е много важно градът да се синхронизира с морето като към Общия устройствен план се интегрира един акваториален устойствен план.

Сред приоритетите в програмата на Бозов ще е и развиването на круизния и конгресния туризъм, както и провеждането на яхтени изложения. Той подчерта, че Варна има възможност да организира изложение, подобно на това във френския град Ла Рошел, а участието в регатата "Тол Шипс" през 2014 година ще донесе много позитиви за града.

Представителите на морските организации от своя страна приветстваха идеите на доц. Бозов и изразиха надежда бъдещият кмет да обърне сериозно внимание на морския бизнес, на уточняването на място за пристанището, както и развиване на града по примера на Осло, Ротердам и Хамбург - обърнат към морето и с достатъчно зони, както за бизнес, така и за разходка и отдих край морето. Всички участници в срещата се обединиха и около идеята да се стимулира развитието на морските и плажни спортове сред младите хора.

Вчера кандидатът за кмет на морската столица се срещна и с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Доц. Бозов се ангажира, че ако бъде избран, членове на съюза могат да станат част от гражданския консултативен съвет, който ще се сформира веднага след вота.