Пореден случай на натровени пчели, арогантно поведение от страна на чиновници

Мисия Добрич

14-06-2013, 15:20

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Д-р от БАБХ гони журналисти

За пореден случай на натровени пчелни семейства сигнализира в късния следобед вчера Любомир Любенов – собственик на пчелин край село Златия, съобщи радио „Добруджа”.
Днес Комисия посети пчелина на собственика, за да констатира пораженията и причините, довели до натравянето на пчелина. Вместо да си вършат работата обаче, държавните служители обърнаха повече внимание на журналистите, които "им пречили да работят". Стигна се до там д-р Цонко Пейков – гл. инспектор в Областна дирекция "Безопасност на храните" да отказва оглед, докато "журналистите не се махнат". Изключително арогантно бе поведението и на председателят на постоянната комисия Веселин Богданов от ОД "Земеделие". Комисията привика собственика на пчелина отделно, за да "преговарят" – това бяха точно използваните думи.
А самият Любомир Любенов се намира в безизходица и очаква проверка по мярка 112 за млад фермер и през това лято трябва да има 250 пчелни семейства. Именно в натровения пчелин е концентриран и най-големият брой кошери на Любенов.
Той в момента няма друг изход освен да изпълнява прищевките на комисията, която е днес установи две възможни причини – натравяне с пестициди или злонамерени действия на конкурент. Резултатите от проверката на тази комисия едва ли ще помогнат на собственика, чиито загуби възлизат на хиляди левове.
Освен това, разбрал, че тази сутрин ще дойде комисията, собственик на съседен пчелин – Господин Славов бе дошъл, за да бъде извършена проверка и на неговия пчелин, който се намира в непосредствена близост и също е с настровени смейства. Комисията обаче отказа да направи проверка, тъй като Славов не е внесъл заявление в ОД "Земеделие". Така комисията ще се върне в Добрич, собственикът също трябва да пътува до областния център, за да подаде заявление, след което комисията отново ще трябва да се върне в Златия, за да направи проверка. Излишни разходи и за пчеларя, и за държавата.