Низ от нещастия в ударена от ракета къща. Майката на раненото момиче се отровила преди дни

Животът

14-06-2013, 17:15

Снимка:

в. "24 часа"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират къщата, ударена от ракета

Ракета срещу град нацели къща

Малката Ивайла се размина на косъм от удар на противоградна ракета

“Разминахме се с голяма беда! Цяло чудо е, че всички сме живи. Ще дадем курбан за здраве и спасение”, разказа пред в. “24 часа” 78-годишният Ненко Чобанов.

Във вторник вечерта къщата му в кв. “Точиларци” в Съединение беше уцелена от противоградна ракета. Отломка от нея с дължина 40 см пробила покрива и гредореда между тавана и втория етаж и се забила в хола. В същата стая правнучката на Чобанов - второкласничката Ивайла, гледала филм с гостенка на баща си Ненко. 35-годишният мъж пиел бира с приятели в съседна стая. Парчето паднало на метър от Ивайла и по ръчичката и челото му се забили осколки.

“Бях си легнал, когато внукът ми Ненко дотърча разтревожен и каза, че нещо гръмнало и потекла вода. Като излязох навън, беше пълно с коли на пожарната, полиция и “Бърза помощ”, обяснява дядото. Съпругата му баба Мария плаче при спомена за страшната нощ.

“Аз трудно заспивам и бях будна. Валеше дъжд като из ведро. Изведнъж чух едно “буф”. Помислих си, че някъде е паднал гръм, но и през ум не ми мина, че ни е ударила ракета. Детето е можело да си иде!”, кръсти се възрастната жена. По думите на бай Ненко, когато парчето от снаряда се стоварило в стаята, всичко се изпълнило с дим и нищо не се виждало. Едвам извели Ивайла и гостенката, която е на 30 г. Жената била зашеметена и се олюлявала. Двете с Ивайла били закарани в болница, където обработили раните на момиченцето. Второкласничката беше вчера на училище в Пловдив и старите я чакаха да се върне.

“Правнучката е толкова изплашена, че я водиха да й леят куршум”, казва бай Ненко.

Сестричката на Ивайла - Кристина, която е на 14 г., по това време е била в Пловдив при другата си баба. Сега обаче и двете момиченца били в стрес от случилото се и не искали повече да спят в спалните си на втория етаж. Възрастните се чудят как да ги успокоят, че бедата е отминала.

Само преди две седмици сестричките останали сирачета. Майка им се отровила със селскостопанска отрова. Децата не можели да я прежалят. Местните ги виждали преди винаги усмихнати, а сега ходели тъжни и умислени. Семейството избягва да говори за причините, които са накарали младата жена да посегне на живота си.

“Дано повече нещастия не сполетяват Чобанови. Те са добри хора, на всеки са готови да помогнат”, съжаляват ги съседите. След оглушителния гръм те веднага изскочили на улицата. Хората са категорични, че пожарната и линейката пристигнали за минути. Комшиите разказват, че Ненко Чобанов-внук, се преместил преди 5 г. от Пловдив в кв. “Точиларци” заедно с двете си дъщери и покойната си вече съпруга, тъй като работел в близък завод. Не се чувствали добре в големия град и заживели в къщата заедно с възрастните. Примирили се, че няма асфалтиран път до дома им, и се радвали на спокойствието, което свършило със смъртта на младата жена.

“Веднага след случилото се ходих на място да видя пораженията. Имаше половин метър дупка в покрива и още една такава в гредореда”, каза кметът на Съединение Георги Руменов. Според него Чобанови са имали голям късмет. Осколката се е забила между телевизора и дивана, на който са седели Ивайла и гостенката.

Кметът Руменов обещал на семейството помощ от общината.

Установено е, че ракетата е била изстреляна от площадката в Правище. От Агенцията за борба с градушките обясняват, че силен вятър е пратил снаряда в грешна посока. Във вторник вечерта от 15-те полигона към Регионалната дирекция за борба с градушките в с. Голям Чардак са били пуснати 200 ракети, за да се предпази реколтата.

Заради прогнозите за още дъжд Чобанови вече са ремонтирали покрива и сменили потрошения прозорец. Щетите за около 1000 лв. са поети от Агенцията за борба с градушките.

“Добре е, че дадоха пари за щетите, но кой ще ни плати за преживения ужас? Да потърсят отговорност от виновните”, настоява баба Мария.