Ако не успея подавам оставка, категоричен е Пеевски

Новият шеф на ДАНС твърди, че "няма да има чадър за никого"

Няма да има чадър за никого. Повярвайте ми! Гарантирам го.

Това заяви новият шеф на ДАНС Делян Пеевски в интервю за в. "Преса". Той сподели, че действията му са насочени само към изчистване на корупцията, спиране изцяло на контрабандата в страната, спиране на всички ДДС схеми и "да се напълни хазната, за да могат хората да живеят по-добре".

"Ако хазната се напълни и икономиката тръгне, надявам се хората да бъдат доволни. Ако не се случи - ще бъда виновен само аз. Или си върша работата успешно, както във всичките си действия досега, или се оттеглям. Аз съм доказал, че съм упорит човек, който успява. Ако не покажа реални действия, ще си подам оставката", допълни той.

Пеевски обещава да не прави повече политически изказвания и да осигури пълна публичност при дейността на ДАНС.

Той оглави агенцията след поканата на премиера, "защото смятам, че имам дълг към държавата и защото съм убеден, че България се нуждае от много решителни действия в момента. Смятам, с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си. Нямам друг мотив да приема този пост", казва още Пеевски.

За протестите свързани с избора му новият шеф на ДАНС смята, че това не е реакцията на обикновените хора, "а на уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве."

Защото не може да има адекватна реакция, без хората да видят какво правя. Всички тези протести са провокирани и организирани от тези лица, ясно ги видяхте, да не ги посочвам поименно, които се притесняват от това назначение, заяви Пеевски.

Според Пеевски в държавата има изкуствено напрежение, което се създава чрез активизиране на престъпни групи, които са имали определени взаимовръзки с предишни управляващи.

Той е твърдо убеден, че няма да позволи никой да го използва. "Ще работя единствено за България, защото смятам, че държавата го заслужава. Хората са изключително бедни, измъчени от всичко, което се е случвало досега. И търсят надежда. Надявам се с нашите действия да им дадем тази надежда - че нещата в България вече ще се развиват по различен начин."

Председателят на ДАНС твърди, че не е отмъстителен, може да прости всичко, което се отнася лично до него.