Какво последно е Делян Пеевски - голям специалист или голяма грешка

Най-доброто от печата

18-06-2013, 06:21

Снимка:

Михаела Катеринска

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БСП се оплете в нелепи обяснения за абсурдния избор. И нито веднъж не отвори дума за морал - нито за своя, нито на кандидата си

"Той имаше мотива и смелостта да разкрие всички престъпления, вършени през последните 3 години и половина", опитва се сама себе си да убеди Мая Манолова - "Избрахме Пеевски, защото има мотив за битка докрай с ГЕРБ". Той бил от малкото хора с кураж в държавата да се изправят срещу системата и да направят реформи. Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България", пък обяви, че трябва време, за да се видят добрите резултати от борбата на Пеевски срещу организираната престъпност, контрабандата и корупцията.

За подобни нелепи аргументи може да има две причини - тези хора групово 

или се самоубиха политически, или се продадоха икономически, а може би - и двете. Защото няма никаква логика да искаш кредит на доверие за компрометиран в очите на обществото човек, назначавайки го начело на мощен репресивен апарат и гарантирайки му законово 5-годишна несменяемост. И ако Пеевски е единствен, неповторим и незаменим в битката с престъпността, за какво са ни хилядите полицаи, следователи, агенти от спецслужбите? Защо ни е това раздуто и скъпо МВР? Защо изобщо ни е премиер и правителство? И трябва ли да приемем, че след като единственият и неповторимият няма да е в ДАНС битката с престъпността сме я отписали предварително?

4. Кандидатурата на Пеевски била лично решение на Орешарски и Станишев, а в същото време и "съвместно решение" с ДПС. Хем всички стигнали до извода, че той е най-подходящият, хем депутатите от "Коалиция за България" били подложени на натиск - трябвало да спрат плана на ГЕРБ за дестабилизация на страната. Пеевски бил единственият способен на това и в същото време били обсъждани и други имена.

В опитите на БСП да замаже скандалното си решение вълкът да пази стадото никъде не става дума за морал. Говоренето на Станишев за "изживян катарзис" се сблъсква с очевидното - няколкото ключови прояви на несъстоялия се шеф на ДАНС през последния месец показват точно обратното. Първата е страховитата му роля на предизборния митинг на ДПС в Крън, където ревеше на фалцет от сцената: "Страхуваха ли ви ГЕРБ четири години?" (филологът Лютви Местан поне да го беше понаучил на български език, в частност на възвратния глагол "страхувам се"). ДПС винаги са успявали  да спечелят от страха на хората и явно това щеше да бъде тактиката  и на Пеевски като шеф на ДАНС.

Втората му изява е арогантното поведение в парламента, където седна точно до Местан и току излизаше да крещи на "ти" и от името на правосъдието на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с когото наскоро развалиха калимерата. Това явно е проявлението му на "външен специалист".

Третата, и най-впечатляваща проява, е интервюто, дадено в качеството на шеф на ДАНС, какъвто днес безуспешно се опитва да ни убеди, че не е бил. Пред в. "Преса" Пеевски даде да се разбере, че е със самочувствието на самодържец и че цялата власт е в ръцете му. Той обаче, видите ли, бил добър и щял да я употреби "в полза на народа". Какво разбира юристът от Югозападния университет под "народ" е трудно да се каже. В тази графа със сигурност влизат той, майка му, патронът му в банката, Ахмед Доган. За други - няма гаранция.

"Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си", оценява се сам Пеевски, очевидно визирайки 5-месечния си реален стаж в следствието и синекурните длъжности, които е заемал като 20-годишен - шеф на борд на пристанище, зам.-министър на нищо неработещо министерство.

Единственото, за което му вярваме, е признанието му, че е "дошъл тук по своя воля да си свърши работата". Само дето не успя. Време е да подаде молба отново да се върне в следствието, та да видим Висшият съдебен съвет какво ще каже този път за моралните му качества. И един риторичен въпрос - ако един човек няма морални качества да бъде в изпълнителната власт /за това бе уволнен от Станишев/ и шеф на ДАНС /както е единодушно обществото/, може ли да бъде депутат или следовател?