Мая Манолова и граждани се обединиха за промени в Изборния кодекс

Кръглата маса за измененията е предвидена за следващата седмица

Оставам с впечатлението, че мнението на гражданите е за цялостно пренаписване на Изборния кодекс, заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Тя свика днес кръгла маса с участието на граждански организации, представители на НПО и отделни граждани, за да чуе техните предложения и с тяхна помощ да се напише законът, съобщи БГНЕС.

Ще има промени и в други закони около новия Изборен кодекс - за политическите партии, за Сметната палата, за гражданската регистрация. Идеята е всички тези предложения от днес да бъдат обобщени, смята зам.-председателят на НС.

Един нов Изборен кодекс ще даде възможност за по-голямо участие на гражданите и гражданските организации в изборите, по-лесно те да се регистрират и да бъдат избирани, коментира Манолова пред медиите. Тя се изказа за преференциалното гласуване, за коренна промяна в медийното отразяване, а ако не се приеме машинното гласуване да има по-голям граждански контрол при печатането на бюлетините и протоколите.

Предложих днес на гражданските организации, които дойдоха в НС не просто да бъдат наблюдатели в процеса, по който НС ще пише нов Изборен кодекс, но да го пишем заедно, с тяхното активно участие. Те ще направят предложенията си, ние ще ги обобщим и ще започнем да ги разписваме в отделните глави на Изборния кодекс, след което те ще участват в корекциите, в обсъждането, с нови предложения, с оценки, коментира Манолова.

Запитана дали като точка първа в дневния ред утре ще бъде поставен в пленарна зала въпросът за оттеглянето от поста председател на ДАНС и за депутатските права на Делян Пеевски Манолова потвърди, че това ще е точно така.
Над 70 души от различни граждански организации и представящи само себе си като граждани участват днес в кръглата маса по обсъждането на нов Изборен кодекс в парламента.

Елена Ваташка от сдружението на футболните фенове поиска да има прозрачност и присъстващите от НПО да покажат какво и откъде е финансирането им, за да се разбере кой кой е и какви интереси защитава. Ваташка предложи или напълно отпадане на субсидията на политическите партии или редуцирането на парите до 50-60 евроцента на глас.

Николай Колев-Босия  пък заяви, че изготвянето на фалшиви избирателни списъци трябва да се криминализира.

Ангел Славчев от "Граждански контрол", един от лидерите февруарските протести, смята, че трябва да се създаде кръгла маса за промени в Изборния кодекс. Към нейния състав като почетен член да трябва бъде призован омбудсмана на републиката, както и двама бивши конституционни съдии, а заседанията да се провеждат веднъж в седмицата, в точен ден и час, каза Славчев.

Гражданите трябва да имат регламентирано участие в постоянните комисии на НС, заяви Антон Димитров от граждански форум "Промяна". Мая Манолова припомни идеята към всяка комисия да бъде създаден обществен съвет, чийто членове да участват в решенията й чрез своята експертиза.

Успоредно с промяната или написването на нов Изборен кодекс трябва да има промяна и в Закона за политическите партии, заяви Найден Кирилов, адвокат, представител на инициативния комитет за учредяване на партия "Република БГ". При сегашните правила проблем са кратките срокове и прекалено големия брой граждани, необходими за регистрация на една партия, трябва да се помисли и за мажоритарния вот, каза той.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда предложи методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс, а ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който се използва при обработването на резултатите. Цонева заяви също, че гражданите трябва да бъдат информирани как и за какво могат да подават жалби и сигнали до институциите, отговорни за изборния процес. Тя обяви, че ЦИК трябва да се превърне в постоянно действащ орган, а стенографските им протоколи от заседанията да се публикуват на Интернет страницата им не по-късно от 3 дни след провеждането им. Също и в Изборния кодекс да се гарантират правата и задълженията на независимите наблюдатели, както и да се има сигурност при отпечатването, съхранението и разпространението на изборните книжа и бюлетини.

Според Цонева в Изборния кодекс трябва да се предвиди повторно преброяване на бюлетините в секции, в които има отчетени над два пъти повече недействителни гласове спрямо средното за страната. Тя смята, че трябва да има дефиниция в него и за политическа реклама и задължение за ясно обозначаване на всяко платено съдържание в медиите. Наложително е да се гарантира безплатно време за отразяване на кампанията в обществените медии. От института са на мнение, че трябва да се възстанови и преференциалното гласуване. Те предлагат и да се намали броя на подписите за издигане на независими кандидати - таванът да стане не повече от 3000 подписа, а броят им да не е по-голям от 1% от избирателите в съответния район.

Мая Манолова предложи ориентировъчно да се насрочи следваща кръгла маса по темата във вторник другата седмица.