Токът ще се намали с 5%, но може да не е от 1 юли

Нужни са знакови промени, за да се намали цената на електроенергията, заяви Анжела Тонева

Вариантът цената на тока да бъде намален с 5% е възможен, дори и да не е точно от 1 юли. Това заяви Анжела Тонева, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тонева счита, че е възможно подобно намаление и даде пример с извънредното намаление през март тази година, когато токът поевтиня с над посочените 5 на сто.

За да се случи обаче такова намаление са необходими знакови промени, както и конкретни предложения от работната група към ДКЕВР, обясни Тонева. По думите й – в този случай може да се направи изключение и регулаторният период да бъде удължен.
Председателката на ДКЕВР каза още, че може да има намаление на цената на електрическата енергия например от средата на юли.  Тя обясни, че по принцип цената на тока се определя за една година, но тъй като има изцяло нова схема на пазара на електрическа енергия, ДКЕВР ще наблюдава много внимателно пазара, за да няма сривове.

"Смятам, че тази цена може да е валидна поне една година, докато се предложат някакви по-дългосрочни мерки", заяви Анжела Тонева.

Въпреки, че изрази готовност цената на тока да поевтинее с 5% по време на пресконференция, Тонева посочи, че до този момент ДКЕВР не може да се ангажира с конкретни проценти и цени.

"Конкретно намаляване на цената на електроенергията не е разглеждано. ДКЕВР разработи единствено схема за ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента."

По думите на Тонева – два са основните фактора, които са необходими, за да не се натовари населението с високи цени за електроенергия.

Единият - намалението на разходите за "студен резерв”. Това е възможно, след решение на министъра на икономиката и енергетиката.
Вторият - привличането на приходите от емисиите от парниковите газове.

"Трябва да привлечем също и приходи от продажбата на емисии от парниковите газове", подчерта председателят на регулатора. "ДКЕВР ще предложи и максимално ограничаване от всички разходи и възвращаемост на участниците в енергийната системата, за да бъде балансиран интересът както на потребителите, така и на самите енергийни дружества”, посочи още Анжела Тонева.