Как вирее свръхсекретният допуск на Пеевски в държава от ЕС и НАТО?

Най-доброто от печата

20-06-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заклелият се като шеф на ДАНС бе описан като ангел след катарзис. Сигурно затова е получил бърз достъп до най-големите тайни

Една информация, класифицирана като държавна тайна, се маркира с гриф за сигурност "Строго секретно", когато нерегламентиран достъп до нея може да навреди на суверенитета на страната, политиката й, международните отношения.

Тук влизат тайните от най-високо ниво, включително и най-чувствителни информации, които циркулират из държавата или влизат в нея по линия на дипломацията, полицията, специалните служби. Всъщност допуск до "Строго секретно" гарантира и дава достъп до всичко грифирано с това най-високо ниво, при това за всички налични документи в страната.

Затова и за да получи едно лице такова разрешение, първо трябва да си каже и майчиното мляко, дори да разреши достъп до свои кръвни проби или пък банковите си сметки, а след това да бъде обект на дълга, че и предълга процедура и проверка. Както вече бе даден пример, дори за един обикновен войник, който отива на мисия зад граница, проверката за допуск до секретна информация трае 2 месеца. Да не говорим, че дори за по-ниските нива - поверително и секретно, се правят многомесечни проверки. Това е и заради много детайли, които включва проверката, и заради многото намесени административни фактори - териториални дирекции на НАП, полицейски служби, НОИ.

Досега ни е известен само един човек, за когото тромавата държавна машина, включваща и всички служители на ДАНС и агенти, е готова да заработи в уникален и бърз синхрон. За по-малко от две седмици депутатът от ДПС Делян Пеевски получава допуск до най-секретна информация, важащ 3 години. 

Но няма как да оставим настрана въпроса, че допускът е даден точно от службата, която за кратко въпросният кадър на ДПС оглави. Смеят ли да не му дадат, и то точно за времето, за което му е небходимо? 
Всеки може да си представи колко време може да отнеме проверка на банковите сметки на съответното лице, здравословното състояние, да се провери целият му най-близък кръг, родителите му, жената, с която съжителства. Охраната, с която се движи Пеевски. Тези мероприятия включват дори ходене по местата, където тези хора живеят, и се питат техни съседи, дори и продавачи в магазини или плод-зеленчук, където те ходят. 

При проверките се изискват купища справки от ведомства. Например за това дали срещу съответните лица има някакви преписки, разработки или пък досъдебни производства. Питат се банки дали те, техни родственици или близки имат дългове, дали имат ипотекирани имоти, какви са им приходите и разходите, страдат ли от психическо заболяване,  употребяват ли алкохол в големи количества. 

Проучва се дали са наказвани през последните 10 години, поддържали ли са лични (приятелски) контакти с чужди граждани, били ли са в чужбина за повече от 10 дни след навършването на 18 години и много други неща. Проверяват се декларирани като завършени университети и школи. Щателно се проучва дори собствениците на имот, в който, примерно, лицето живее като наемател. Проверяват се всички участия в неправителствени организации или търговски дружества, като се търсят и най-дребните акционерни участия например. Като може да се подчертае, че тези неща се проверяват и за най-близкия кръг - майка, баща, братя, сестри, деца, жена, дори и да се живее с нея на съпружески начала, че и нейните роднини дори. 
и  чак тогава се дава допуск.Особено за ниво "Строго секретно". Рови се дълбоко в миналото. Дори проверяваният сам се съгласява да бъде подслушван и следен, както и във всеки момент да му бъде правен тест за алкохол или наркотици, да му ровят банковите сметки и куп други неща. Целта е да е сигурно, че през съответното лице не може да изтече по какъвто и да е начин най-деликатната информация в държавата. 

Сега всеки и сам може да си изчисли колко от 1300-те служители на ДАНС, от които най-много 100 да се занимават с такива проучвания, са успели да проверят само за няколко дни всички гореописани обстоятелства. И колко задълбочена реално е била проверката. Всъщност от години вече един кръг всезнайковци и още един кръг някакви тайни служители на специалните служби си правят каквото искат по темата с допуските до секретна информация. За едните тези достъпи служат да обясняват колко са морални и колко са чисти. За други пък си е начин чрез откази или отнемане на сертификатите да бъде изгонен един или друг от съответен пост.

И премиерът Орешарски, и лидерът на ДПС Лютви Местан заобясняваха как всичко е наред с Пеевски, щом е получил достъп до ниво и гриф "Строго секретно".

Тук някъде може да припомним какви ги разправяше по темата пък бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той искаше да докадрува в съдебната система чрез един запис в съдебния закон, според който всички членове от предишния състав на Висшия съдебен съвет да минават проучване за ниво "Строго секретно". Внушението беше, че едва ли много ще издържат. А в прав текст се твърдеше, че така магистратите ще получат нещо като индулгенция за надеждност. Тази разпоредба не мина, а и ГЕРБ успя да овладее съдебната система без ДАНС.

Точно в онзи момент обаче се разбра, че не кой да е, а обявеният точно от Цветанов за глава на "българския октопод" Алексей Петров е имал допуск до класифицирана информация от най-високо ниво - строго секретно, издаден през лятото на 2008 г. Той после му бил отнет, но не заради престъпление или съмнителни контакти, а защото е напуснал ДАНС и е отпаднала необходимостта да работи с тайни. Излиза, че Петров е минал проверка за надеждност, която включва и проучване на бизнеса му, срещи с бивши партньори, конкуренти и врагове. Както и на всички слухове и легенди. После пък МВР и прокуратурата обвиниха Петров във всички грехове на света - организиране на престъпна група, изнудване, заплахи с убийства, силово събиране на дългове и какво ли още не. И всички те, според материалите по делата и разработките, са били станали доста преди 2008 г. Това означава, че ако му е даден допуск за работа с тайни и твърденията на МВР и прокуратура са верни, тогава проучващите как са му проверили миналото? Или са си затворили очите?! И допуските се издават според това колко влиятелен е проверяваният и неговият покровител? И се раздават според политическо благоволение - за да бъде назначен или отхвърлен кандидат за дадена длъжност? Кой може да гарантира, че така не е станало и за Пеевски? 

Нещо повече. До доказване на противното изглежда, че той или изобщо не е бил проучван, или че проверките са били през куп за грош, или службите имат силно разтегливи понятия за зависимости, финанси, дружества, роднини, близки, банкови сметки, разработки. И ако това може да мине метър с някакви обяснения и заклинания за свръхсекретност у нас, то дали НАТО и ЕС ще се задоволят с подобни легенди? Скандалът "Пеевски" се развива паралелно с един скандал в Прага. Висши чиновници и бивши шефове на служби бяха арестувани заедно с началничката на кабинета на чешкия премиер. Обвиненията са в корупционни схеми, ръководени от началничката на кабинета. Има и сериозни съмнения, че тя е била в интимна връзка с премиера, който подаде оставка. Използвайки длъжността си, въпросната началничка е нареждала на чешкото военно разузнаване да следи съпругата на премиера. Както виждаме, и в друга членка на ЕС и НАТО може да се случи толкова тежко нарушение. Никой не е съвършен. Но за разлика от Чехия - където замесените се озоваха в ареста, в българския случай скандалът се замазва с клетвите "Пеевски преживя катарзис", "той е готов да даде живота си за родината", "ще напълни бюджета с парите от контрабандата". Когато се кандидатства за допуск, се посочват и трима гаранти. В случая "Пеевски" трябва да са Орешарски, Местан и Станишев. И сигурно това са написали на ДАНС. Е, как да се провери ангел с крилца?!

Порочен кръг

На 29 юли 2009 г., малко след като е сформирано предишното Народно събрание, със 153 гласа "против" парламентът отхвърля депутата от ДПС Делян Пеевски за член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарната етика.

Предния ден от партията на Ахмед Доган предлагат кандидатурата му. Но на 29 юли Димо Гяуров от "Синята коалиция" предлага съставът на комисията да се гласува поименно, а не анблок, както са гласувани останалите комисии. Така кандидатурата на Пеевски е отхвърлена.

"Това не е вече управление на мнозинството, а заявка за диктатура на мнозинството", казва Лютви Местан и допълва, че ДПС има право на свой член в комисията за борба с корупцията и никой освен ДПС не може да реши кой да е техният представител. Той твърдо заявява, че ПГ на ДПС отново ще предложи за член на комисията за борба с корупцията Делян Пеевски.

От трибуната на парламента депутатът Четин Казак казва, че това е сигнал до партньорите от Брюксел, който ще бъде чут.