Заповед за спецпрокурорки: Без червени коси и ноктите до 3 мм

Най-доброто от печата

21-06-2013, 07:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На прокурорите е забранено да пушат, докато са с тоги.

Обвинителките и служителките в прокуратурата “Антимафия” да са със семпъл грим и прическа, ноктите им да са до 2-3 мм.

Това са препоръчителните правила за делово облекло, издадени от шефа им Светлозар Костов на 12 юни т.г. Не се допускат яркочервено червило, ярък лак за нокти, ярък цвят на косите. Аксесоарите са до 5 на брой - пръстени, гривни, колиета, чанти и обеци. И те не трябва да са ярки, да издават силен шум, да са с рекламни надписи или с емблеми.

Полите и роклите на жените в спецпрокуратурата трябва да са до средата на коляното, а панталонът да покрива токчето. Носят се ризи и блузи с дълъг ръкав, през лятото може и с къс.

Чорапогащниците са задължителни - гладки, черни или бежови. Разрешени са класически модели затворени кожени обувки, през горещите месеци може петата да е отворена.

Цветовете на дрехите и обувките на жените и на мъжете в спецпрокуратурата може да са само черен, сив, син, кафяв или бял. Бежов се разрешава само през лятото. Вратовръзката за мъжете е задължителна. Техните прически също трябва да са семпли.

“Изключения от забраната се допуска само по лекарско предписание или за бременни жени”, пише в правилата. Те допълват заповед на Светлозар Костов, която задължава прокурорите да носят тоги, и то закопчани, когато са в съдебната зала.

Тогите се обличат и събличат само в служебните помещения на спецпрокуратурата. Забранено е това да става в зала, коридори, тоалетни или други общодостъпни места. Костов забранява прокурорите да пушат, докато са с тоги.

Със заповедта Костов забранява на всички обвинители и служители в спецпрокуратурата “Антимафия” да носят дрехи и обувки в ярки цветове, спортни дрехи и обувки, сандали и джапанки, дрехи или обувки с фирмени и рекламни надписи или с емблеми, както и дрехи, които описват или разголват преднамерено тялото.

Заповедта и препоръчителните правила, които сайтът “Правен свят” публикува вчера, са били отменени на 18 юни от зам. главния прокурор Борислав Сарафов като унизителни.

“В заповедта от две части, задължителна и препоръчителна, няма нищо унизително. Поводът за нея е посещение на член на ВСС в съда. Той ме извика и отправи забележки към външния вид на прокурор - бил с яркозелена ризка и разкопчана тога. Отдавна съм говорил и мислех, че има чуваемост как трябва да се държим и да изглеждаме. Но след критиките от члена на ВСС нямах избор и реших да напиша правила. По принцип съм заимствал всичко това от практиките в държавната администрация и частния бизнес”, каза пред “24 часа” Светлозар Костов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"