Скандално! Пиарка на ДПС избира българския град за Евро столица на културата

Мисия Пловдив

23-06-2013, 14:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив е претендент за културна столица през 2019 година

Новоназначената заместничка на културния министър Стоянович Велислава Кръстева през последните седмици успешно съвместява висшия държавнически пост с шефското си място и в пресцентъра на Лютви Местан на бул. „Стамболийски”45А, , алармират от Гражданско сдружение "За по-чиста България". Това е конфликт на интереси, коментират от неправителствената организация. Сигналът бе получен в електронната поща на Plovdivutre.bg.

Тази нейна политическа и финансова обвързаност с ПП ДПС ясно си личи и от официалния сайт на ДПС – там зам.-министър Кръстева продължава да фигурира като началник на пресслужбата на Движението, там са изписани подробно и служебните й телефони и мейла й, констатират с тревога от Сдружение "За по-чиста България".  

Далеч по-притесняващото и неморално в случая обаче е, че именно тази нова зам.-министърка от квотата на ДПС, която се труди със замах както в културното ведомство, така и като несменяем главен PR шеф в централата на ДПС, ще има честта пряко да отговаря и за провеждането на Конкурса за избор на български град за Европейска столица на културата - 2019, посочват от Гражданското сдружение. Министерство на културата е определено за Национален координационен орган за провеждане на конкурса, а срокът за кандидатстване на българските градове изтича в средата на октомври 2013 г., припомнят от неправителствената организация. Веднага след това Комисията за подбор ще одобри списъка с първоначално одобрените кандидати, а същевременно ще обяви и кои от тях отпадат от надпреварата.

Като политически представител на ДПС в ръководството на българското Министерство на култура, тя спокойно може да лобира и настоява за Европейска столица на културата през 2019 да бъде избран родния град на Юнал Лютфи – Харманли, или родния град на Емел Етем – Исперих, а защо не и Хасково – родното място на уважавания член на Оперативното бюро на ДПС и зам.-председател на 42-то НС Христо Бисеров, предупреждават от Сдружение „За по-чиста България".

За избор на български град за столица на културата немалък принос ще има и друго ключово назначение в екипа на министър Стоянович – негов щатен главен съветник от няколко седмици е 62-годишният преподавател от НБУ Борис Данаилов - разобличен от Комисията по досиетата с публикувани документи, доказващи, че той като секретен сътрудник и агент с псевдонима „Ван” е работил преди 1989 г. за Шесто и Първо управление на ДС. Бившият доносник на Държавна сигурност Данаилов бе уволнен преди 3 години като директор на НХГ за куп допуснати нарушения в управлението на проекта за изграждане на Музей на съвременното изкуство в София, отбелязват от Гражданското сдружение. Отсега е ясно, че новите „управленци” в екипа на Стоянович, трайно обвързани с ДС и върхушката на ДПС, и намиращи се в конфликт на интереси, ще провалят и изкористят процедурата по избор на българския град за евростолица на културата, констатират от Сдружението.

Нелепите и скандални политически назначения в културното министерство не бива да ни учудват, допълват от Сдружението и припомнят, че само преди седмица в интервю за bTV в студиото на Лора Крумова министър Стоянович смая зрителите с твърдата си позиция, че „избрания за шеф на ДАНС Делян Пеевски се наема с тежка задача и трябва да му се даде кредит на доверие, защото всеки има право на възможност да докаже своите намерения.”