НА ЖИВО: Протестът се обърна срещу Волен, дават го на прокурор (обновена в 21.00)

Сезират главния прокурор за изказването на Сидеров срещу журналисти

18.30 ч. : Пловдивчани се събират пред сградата на община Пловдив за поредния протест срещу кабинета "Орешарски". Снощи демонстрантите блокираха за около 40 минути Централна гара. Скочиха върху жп линиите и спряха движението на влаковете. Вчера се чуха намерения за затваряне на АМ "Тракия". До няколко минути ще разберем маршрута на днешния протест. Репортер на Plovdivutre.bg е на място и ще следи митинга в реално време.

До 18.15 ч. в подписката срещу Орешарски и областния управител Каймаканов са се подписали близо 5000 души.

18.35 ч.: Протестиращите са вече около 100 души. Носят лозунги, трикольори. Прииждат още хора.

19.00 ч: Над 300 души потеглят. Митинг-шествието ще блокира и тази вечер Централна гара. Маршрутът: община Пловдив, Главната, Джумая Джамия, после се връщат обратно. Минават по ул. "Иван Вазов". Стигат до Централна гара.

Сред протестиращите се прави организация за затваряне на АМ "Тракия" тази неделя.

19.05 ч.: Демонстрантите освиркват офиса на Атака на Главната. Вижда се лозунг: "Тръгвайте си бързо и завинаги. Не желаем цирк."

19.15 ч.: След спирка на Джумая Джамия протестиращите отново се върнаха на Центъра. От тук поемат по ул. Иван Вазов посока Централна гара. Скандират: "Орешарски, вън! Червени боклуци! Долу ДПС."

На мегафона благодариха на журналисти и полицаи, в отговор на нападките на Волен Сидеров. Казаха: "Благодарим ви, журналисти, че отразявате събитията такива, каквито са." Чуха се ръкопляскания.

И тази вечер протестиращите събират дарения за най-възрастния участник в митинга - 87-годишен дядо, който всяка вечер извървява с бастуна си маршрута на шествието.

19.30 ч.: Крачат по "Иван Вазов". Протестиращите са стотици, над 500. Казват, че ще сезират главния прокурор за изказването на Волен Сидеров, с което обижда журналистите.

19.40 ч.: Блокираха кръстовището на Централна гара. Пътят е отцепен. Има много полицаи. Пред бившата Първа градска болница един от организаторите викна: Пожелаваме ви бързо оздравяване да се включите в протеста.

19.45 ч.: Окупираха линиите на гарата. Четири влака няма да пристигнат навреме, предаде репортерът на Plovdivutre.bg.

19.57 ч: Протестиращите изпяха химна на България върху релсите. Виждат се плакати: "Господин Президент, Росене, ела при нас!" и "Изчистете пътя, продажни жрици на любовта!" /със залепени ликове на политици/.

20.02 ч: Имаше едноминутно мълчание в памет на Нелсън Мандела.

Призоваха пловдивчани утре да подкрепят митинга пред парламента в София.

20.13 ч: Чуват се призиви за блокиране на Централна гара в събота в 10 часа, тъй като тогава има повече влакове, които ще бъдат спрени.

20.30 ч.: Гарата още е блокирана. Повече от 45 минути демонстрантите са върху линиите. Слушат "Излел е Дельо хайдутин". Повечето протестиращи се разотиваха. На пироните се виждат пътници, които чакат да се нормализира работата на гарата.

20.46 ч.: Централната жп гара остава блокирана поне до 21 часа, обявиха на мегафона организаторите на протеста. Така ще бъде спрян още един влак. Чакащите пътници не мрънкат, взеха си по едно кафе и търпеливо чакат края на недоволството, предаде нашият репортер.

21.00 ч: Протестиращите освободиха Гарата. Блокадата на жп релсите приключи за тази вечер. Отправят се към Централна поща и там завършват 14-тото митинг-шествие.