Искам срещу мен да се говори с данни, скочи шефът на НЗОК

Политика

28-06-2013, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Здравната министърка поиска оставката на шефа на НЗОК

По-рано днес здравният министър поиска оставката на Пламен Цеков

Министърът на здравеопазването поиска оставката ми, защото изпълнява политическа поръчка. Това каза в интервю за "Фокус" д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е политическа поръчка на БСП, на управляващото мнозинство, на Тройната коалиция, твърди той.

По-рано днес по време на парламентарен контрол здравният министър д-р Таня Андреева поиска оставката на Цеков. Тя заяви, че има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от НЗОК за лекарства и с 15 мл. лв. за болнична помощ. Освен това Андреева каза, че липсва диалог между Касата и Министерството на здравеопазването, както и че липсва прозрачност. Според нея д-р Цеков управлява касата безконтролно.
В своя защита той обясни, че преди две седмици управителният орган на БСП е взел решение за смяната на шефа на касата. "Така се управляват публичните институции в България”, посочи Цеков.
"Единственият начин за защита за мен са фактите, искам срещу мен да се говори с данни, факти и цифри, за да можем да съпоставим двете страни с еднакви критерии и да видим къде има разминаване и ако има проблем, да видим кой поражда този проблем."

Пламен Цеков заяви, че през последните една-две седмици имало тенденция за всички проблеми в здравната система да бъде обвиняван той.

"Това е начин да се отвлече вниманието от истинските проблеми, защото касата в момента се намира в най-стабилното си състояние от години наред", обясни Цеков. "Това е политическа атака, в която са въвлечени редица личности, които представляват и институции и себе си, но целта е да се създаде едно усещане за нетърпимост спрямо управителя на НЗОК, за да има мотив за искане на неговата оставка. Много по-лесно ще бъде, ако политическите лица, които управляват България, заявят политическата си позиция и кажат: "Ние извършваме една политическа смяна" и да направят един дебат в Народното събрание. Аз съм убеден, че Народното събрание в това мнозинство може да смени всеки в тази държава и най-малко аз мога да се противопоставя на това", каза още управителят на НЗОК.

Според бившият здравен министър д-р Десислава Атанасова искането за оставката на шефа на Здравната каса от сегашния минисът на здравеопазването е проява на ярка некомпетентност.

"Ако някога е чела Закона за здравното осигурявано, не би следвало изобщо да коментира или тя да иска оставката на управителя на НЗОК. Тъй като предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание, а Таня Андреева не е народен представител, за да прави такива предложения, и то при някои условия", заяви Атанасова.

Тя обясни, че условията са следните: ако има влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, ако е установен конфликт на интереси, ако има системно нарушаване на задълженията му като управител, ако има невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от 3 месеца, ако е мъртъв или ако си подаде оставката.

"Нито едно от тези, предвидени в закона, обстоятелства не е налице. Тоест министърът изобщо не може да прави такива изявления дали иска или не иска оставката на някого, защото няма правна възможност да го направи", допълни бившият здравен министър.

"Аз бих я посъветвала да се допита до зам.-министър Бойко Пенков, до юристите в министерството и до компетентни хора. Защото е очевадно, че тя не може да борави с правна материя, че не е чела Закона за здравното осигуряване. И когато за в бъдеще прави такива коментари, да дава думата на хора, които могат и да разсъждават по такава тематика, могат и да правят обосновани изказвания", каза Десислава Атанасова.

По думите й, съгласно ЗЗО се прави отчет всяка година пред Народното събрание от управителя на НЗОК за изпълнението на бюджета и за дейността на касата от предходната година. Едва когато този отчет бъде представен и ако някой установи, че в оперативна дейност на НЗОК има нарушения, тогава може този въпрос да се обсъжда в Народното събрание.