Явор Гечев: Зърнената реколта е с по-добро качество от миналата година

Мисия Добрич

01-07-2013, 16:41

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Близо 50% от пшеницата е прибрана

Новата зърнена реколта е с по-високо качество от миналата година и има добри възможности за износ независимо от прогнозите за добивите в Черноморския басейн, съобщи пред журналисти в Добрич вече зам. министър Явор Гечев.
По думите му дори падналите дъждове през последните дни да повлияят върху параметрите на качеството, пшеницата ще остане в сегмента на хлебната, а не на фуражната. Той добави, че няма данни за полегнали от пороя посеви в Добричкия регион, който е най-големият производител на зърно в страната. Очаквания среден добив в областта ще достигне около 600 килограма. Близо 50% от пшеницата е прибрана, допълни Гечев.
Консумацията на зърно на вътрешния пазар за година е около два милиона тона, за останалите над два милиона тона от очакваната реколта трябва да се търсят възможности за износ.
Гечев коментира, че укрепването на животновъдството и производството на повече продукти от пшеница с добавена стойност могат да подобрят ситуацията. Има възможности за износ на българско брашно в Турция, Гърция, Македония, Албания, каза зам.министъра.