Три месеца срок за избор на доставчик на ток средно напрежение

Общество

06-07-2013, 10:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Либерализирането на пазара на електроенергия – бич за потребителя

Предприятията, които се забавят, рискуват да им излезе солено

"Потребителите на енергия средно напрежение трябва да изберат в рамките на следващите три месеца своя нов доставчик от свободния пазар. В противен случай те ще получават енергия от т.нар "доставчик на последна инстанция"". Това заяви  енергийният експерт и председател на Управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт Иванка Диловска, съобщава агенция "Фокус".
Потребителите на енергия средно напрежение са средни и малки предприятия, които осъществяват своята дейност в сферата на индустрията или на екологията. „Тук обаче не става дума за голямата индустрия, а за компаниите, които до миналата година можеха да купуват от регулирания пазар”, отбеляза енергийният експерт.
В следващите три месеца потребителите на средно напрежение трябва да се огледат на пазара, да си изберат доставчик и да договорят свободно цените, на които ще изкупуват енергията."Ако до 5 октомври обаче потребителите не успеят да изберат доставчика си, което определено не е лесен процес, те биха могли да купуват за известен период от време енергия от доставчик на последна инстанция", отбеляза Иванка Диловска. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала лицензии на петима доставчици на последна инстанция - трите електроразпределителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго – про", които снабдяват с енергия потребителите на ниско и средно напрежение; "ЕРП – Златни пясъци” и Националната електрическа компания (НЕК), която ще се занимава с доставки на енергия на клиенти, които нямат право да купуват от регулирания пазар. Според енергийния експерт – доставчикът на последна инстанция е положителен както за самите потребителите на средно напрежение, така и за отделните доставчици на електроенергия. Те от своя страна ще трябва да закупуват енергията от НЕК, като все още остава въпросът за цената, на която ще се купува тази енергия.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"