"Душата на океана" е първата от 5 изложби на National Geographic в Бургас

Бургас Лайф

09-07-2013, 16:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пътуващата експозиция направи своята световна премиера тук, ще гостува в още 4 европейски страни

Пътуващата експозиция на National Geographic "Душата на океана" е първата от поредица от 5 изложби на списанието, които ще гостуват в Бургас. 

Това съобщи днес минути преди официалното откриване на подводните фотоси Синтия Думбия, специалист на National Geographic Socicety и ръководител на пътуващата изложба.

Тя уточни, че изложението, което е част от глобалната кампания на трансевропейско ниво на National Geographic-Вашингтон  за опазване на водните ресурси и природата, прави своята премиера в Бургас. След това експозицията ще бъде показана в още четири европейски страни.

Останалите 4 пътуващи експозиции ще бъдат в Бургас в периода от септември 2013 г. до февруари 2015 г. Следващата се казва "50-те най-добри снимки на NG", избрани от главния редактор на списанието Крис Джоунс. 

Експозицията пресъздава вълнуващата и красива вселена на подводния свят, благодарение на специални инсталации - морски тунели, в които са подредени 50 фотоса и мултимедии с красиви гледки от необятните океански дълбини. Автор на всичките снимки е подводният фотограф и водолаз Брайън Скери.

Гости на откриването бяха Рейчъл Лав, вицепрезидент на National Geographic Socicety, както и израелският посланик Шаул Камиса Раз.

Другата новина е, че "GTC България" съвместно със списание National Geographic Kids, ще стартира дългосрочна образователна програма, насочена към децата на Бургас.

Най-добрите автори-малчугани в конкурса за детска рисунка, организиран от търговския център, пък бяха наградени на тържествена церемония. Първа, втора и трета награда спечелиха съответно Виктория Петрова на 9 г., Яница Стойчева на 3 г. и Михаела Милушева на 14 г. Децата получиха албуми "Душата на Океана" и едногодишен абонамент за списанията National Geographic и National Geographic Kids.

От всичките нарисувани картини на малчуганите е оформена обща визуална инсталация, която е монтирана в атриума на мола.

Паралелно с това комплексът е домакин и на още три съпътстващи експозиции с морска тематика. Това са фотографии на Центъра за подводна археология от Китен, на българското дружество за защита на птиците и на Мишо Заимов, който бе и водещ на детския празник.