Пловдив, ден 26-ти: Порой за протеста, но протест до дупка! (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-07-2013, 20:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Недоволните избираха маршрут на момента, блокираха подлеза под Пощата

Повече от сто души се събраха и днес точно в 18, 30 часа пред сградата на община Пловдив за поредното шествие срещу кабинета на Пламен Орешарски и областния управител Венцислав Каймаканов.

Вече е въпрос на инат кой ще бъде по-издръжлив – бандата на Орешарски и Станишев, или ние. Целта им е да се уморим от протести. Не се хващайте на тази уловка, защото тя вече работи. Протестите ще бъдат докрай, защото спасението на България е едно – избори, категорични бяха водачите на пловдивските недоволни.

С тези думи колоната потегли. Подигравателни освирквания заради липсата на подкрепа, подмятания "Не ставайте като тях, елате с нас" и иронични ръкопляскания отнесоха всички, насядали по пловдивските кафета и ресторанти.

Днес определено имаше и изненади – след като протестиращите влязаха в символична война с полицията и обявиха, че няма да оповестяват предварително маршрута на шествието, колоната направи шумна обиколка на центъра и при бившия хотел "България" сви, за да излезе на булевард "Цар Борис Трети Обединител". Точно тук дъждът хвана протестиращите, за които обаче пороят се оказа дребно неудобство. Недоволните свиха към подлеза на Централна поща, където останаха повече от половин час. Движението в центъра на дъждовен Пловдив напълно замря, видя нашият репортер.

Днешният протест бе и срещу решението на Конституционен съд, че предсрочните избори през май са били законни и не е имало нарушения в деня на размисъл.

Пловдивчани бурно изкоментираха и провелата се в понеделник вечер среща на областния управител Венцислав Каймаканов с граждани и думите на доц. д-р Тодор Бистрашки, нарекъл протестиращите "фашизоидна тълпа".

Протестите продължават утре – в 8 часа пловдивчани се събират пред сградата на Областна управа. В 18, 30 часа от община Пловдив започва голямото вечерно шествие.