Снимат Калиакра, Каварна и Балчик във филм за средновековните пристанища

Мисия Каварна

11-07-2013, 17:34

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Гръцки археолози, съвместно със свои колеги историци от Североизточна България, снимат филм за средновековните пристанища по българското Черноморие. От Добричка област  във филма са включени Калиакра, Каварна и Балчик, а днес бе последният снимачен ден от проекта.

Екипът от гръцки археолози е от Европейския център за византийски и поствизантийско културно наследство в Солун. По цялото наше Черноморие са подбрани места, където има запазени и добре проучени следи от късноантични и средновековни селища и пристанища от периода ІV-ХVІІІ в. Това са места, където са били разположени важни пристанища в Средновековието. Във филма ще бъдат включени обекти от Варна, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Ахтопол. Документалният филм ще разкаже за тяхното интересно историческо минало.

Филмът ще разкрие разнообразни архитектурни паметници и многобройните предмети на бита, изработени от местното население или внесени през този период от различни пристанища по Черно и Егейско море. Освен българските места,  продукцията включва и кадри от различни пристанища по Егейско, Каспийско и Черно море в Гърция, Турция, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, и Азербайджан.