Концесиите на плажовете са един от най-сериозните проблеми по Северното Черноморие

Мисия Добрич

13-07-2013, 15:36

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Нужна е национална политика за рекламата на туризма

Концесионирането на плажовете, издаването на визи за чужди туристи и свързаните с това наредби, липсата на спасители по недостатъчната им подготовка са сред основните проблеми в туристическия бранш, за които са споделили пред вицепремиера Даниела Бобева представители на туристическия бизнес в Каварна, Балчик и Албена, това заяви на пресконференция в Албена заместник министър-председателят Даниела Бобева.
Принципите на определяне цените на концесиите на плажовете по Черноморието са едно от първите неща, които ще докладва Бобева на заседанието на Министерския съвет идната седмица. Тя обеща в най-скоро време да се създаде работна група, която да ползва чуждия опит в концесионирането на плажове. Ще се обсъди и искането на браншовиците концесионирането да започва от ноември и да приключва до края на март.

От голямо значение за българския туризъм  е и въпросът с неговата реклама и промотиране. Има нужда от национална политика, заяви още  Бобева. Тя смята, че Министерският съвет трябва да вземе спешни мерки за облекчаване на визовия режим на туристите от Русия, Украйна, Беларус и Молдова, а наредбите за издаването им предварително ще се съгласуват с браншовите организации.
Туристическият бизнес по Северното Черноморие настоява за отделяне на летище Балчик от летище София и има нагласа за сформиране на консорциум от местни туристически фирми, който да участва в концесията му.


След срещата си в Албена Бобева продължи обиколката си  в Кранево и Слънчев бряг.
В неделя вицепремиерът Даниела Бобева ще се срещне с представители на туристическия бизнес от Созопол, Приморско, Царево, Синеморец, Лозенец и Ахтопол.