Шумът от станцията на "Южен поток" ще достига чак до кв. "Галата"

Мисия Варна

16-07-2013, 12:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кой и как е защитавал здравето и интересите на хиляди варненци, попитаха на обсъждането

Българското правителство се е съгласило съоръженията на газопровода "Южен поток" да преминават през защитени зони от Натура 2000 (Паша дере) и само на 1-2 километра от южните жилищни квартали на Варна. Това стана ясно на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение "Изграждане на газопровод "Южен поток" на територията на Република България". 

"В доклада за ОВОС по този проект се признава, че нискочестотният шум от станцията на "Южен поток" ще достига чак до кв. "Галата" във Варна. В района живеят целогодишно над 10 000 души, а през лятото броят им става 4 пъти по-голям", алармира председателят на ЕНП Варна Лъчезар Алексиев. 

Той попита кои са българските институции, които са разрешили на контролираната от "Газпром" компания "Южен поток Транспорт" да се проектира така строежа на газопровода и съгласуван ли е проектът с община Варна? Кой и как е защитавал здравето и интересите на хиляди варненци, чийто домове са в Боровец, Прибой, Ракитника, Кантара, "Галата" и Крушките?", попита още Алексиев. 

ЕНП – Варна ще настоява за преместване на приемния терминал и компресорната станция в по-слабонаселен район, в който хората според доклада за ОВОС не ще бъдат изложени на инфразвуковото и нискочестотно облъчване, категоричен е той.

Очаквайте подробности от общественото обсъждане