D2, графити артисти и хип-хоп танцьори срещу трафика на хора

Мисия Бургас

18-07-2013, 06:20

Снимка:

facebook.com/Play 4 Change

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България първенец по трафик на хора

Инициативата ще се проведе в Бургас в петък и събота в Морската градина

Рок концерт, боди арт и рисуване на графити ще видят бургазлии, част от кампанията "Play 4 Change" (Играй за промяна), която информира младежите за трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

В основата на националната информационна кампания е идеята младото поколение да бъде ангажирано с различни творчески инициативи. Инициативата ще стартира в четвъртък от 13 часа в зала "Георги Баев" на Морското Казино с пресконференция. На нея ще присъстват д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора Бургас, г-н Марио Станев, управител на клон "Бургас – Демокрация" в Пощенска банка, представители на Мe click – графити и Ролер клуб - Бургас.

"Идеята е да покажем на младите, че имат право на избор и да ги запознаем с този толкова голям проблем", казаха за Burgasutre талантите от Мe click.

В следващите два дни, петък и събота, бургазлии ще видят редица демонстрации на открито. 

Пред Пантеона ще се проведат хип-хоп танци с "Idance", зумба със ZumbaShteriBurgas, демонстрации на Ролер клуб - Бургас, хип-хоп уъркшоп, йо-йо пърформанс.

От 20 часа в петък ще се проведе рок концерт на група Dпред Пантеона. Сред изпълнителите, които подкрепят кампанията са и групите Stiffbones, Картофите умират редовно и др.

"Поканени всички млади хора, родители и всеки, който се чувства социално ангажиран и иска да промени черната статистика. Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Трафикът на хора е и едно добре организирано и изключително доходоносно криминално деяние, което носи огромен приход на извършителите",  обясниха организаторите. 

България е основно страна на произход, транзит и в някои случаи – крайна дестинация на жертви на трафик на хора. Статистиката през последните години сочи, че най-големият процент пострадали от това престъпление български граждани, са били жертва на сексуална експлоатация. През 2012 г. идентифицираните жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 574. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. – 375.

Кампанията е  организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (www.antitraffic.government.bg) и Пощенска банка, със съдействието на община Бургас и Местната комисия за борба с трафик на хора – Бургас.