18 години за двама от обвинените за убийството на студента Стоян Балтов

Делото се точи вече четири години, третият подсъдим - оправдан

Софийският градски съд определи по 18 години затвор за двама от подсъдимите за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" на 5 декември 2008 г.  

Съдебният състав изпрати зад решетките Александър Данаилов и Светлозар Стоилов.

Третият обвиняем - Вили Георгиев, получи оправдателна присъда.

Във вторник прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки един от тримата подсъдими - Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов.

 

Адвокатът на оправдания Вили Георгиев Емил Велинов обясни решението на съда така:

"В съда казах, че моят клиент Вили Георгиев е невинен и съдът го оправда по делото за убийството на Стоян Балтов. Как да коментирам акт на съда? Карате ме да направя нещо недопустимо", заяви той. Помолен  да коментира желанието на близките на Балтов  да обжалват, адвокатът каза: "Разбира се, че ще искат, но съдът е този, който преценява. Това все пак са млади хора и трябва да се вземе под внимание това, че те не са осъждани. Справедливото наказание има много критерии, които трябва да се вземат под внимание от съда." Велинов добави, че решението на съда подлежи на изпълнение и на обжалване и затова не може да даде конкретен коментар. По думите му  всичко това, което пише в обвинителния акт, е причина за оправдателната присъда като се има предвид, че неговият клиент само е участвал в сбиването между две компании. Адвокатът обяви, че преди това двете компании не са се познавали. Срещу Вили Георгиев има доказателства само за един нанесен удар в рамото на Стоян Балтов, каза още Велинов.

Делото за смъртта на Стоян Балтов се точи вече близо четири години. Първото заседание по него беше на 3 юли 2010 г. Тогава страните поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата. На 17 юли 2010 г. СГС прекрати производството за убийството на Балтов и върна делото на прокуратурата за допълнително разследване.

Според държавното обвинение, деянието е извършено по хулигански подбуди. Частни обвинители по делото са родителите на Стоян Балтов. Съдът прие за съвместно разглеждане в хода на съдебното следствие два граждански иска срещу тримата подсъдими на стойност 450 000 лева.

Убийството на Балтов предизвика масови протести на студенти в София.