Щатите оттеглиха искането за екстрадиция на Гергана

Общество

23-07-2013, 19:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нова информация в прокуратурата е довела до решението

САЩ са оттеглили искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова, става ясно от съобщение на посолството у нас.

"Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето", се уточнява в съобщението.

Оттеглянето става два дни преди съдът да заседава по искането.

Миналата седмица апелативният съд отложи решението си заради постъпили нови доказателства по случая.

Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!". Близките й се опитват да кажат, че обвиненията срещу нея са абсурдни, а Гери само е изпълнявала работата си - трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД".

Животът на Гери се преобръща, когато след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група.

Много пъти на протест в подкрепа на Гери излизаха стотици хора – не само нейни близки, роднини и приятели. Те протестираха дни наред пред Съдебната палата с тениски, с напечатан на тях образа на Гери с нейните деца, издигаха призиви: "Няма да дам Гери", "Няма да дадем Гери", "#saveGery".

"Все още няма постъпила информация в съда. Чакаме с нетърпение. Каналът е по-дълъг: първо пристига във външно министерство, оттам в Министерство на правосъдието, после във ВКП и след това в Софийския апелативен съд. Не знам какво е повлияло на решението им. Надявам се, че са видели, че съм невинна. Надявам се призивите ми за помощ от държавата за използване на дипломатически канали и представянето на моите доказателства, също да са имали резултат. Щом оттеглят искането си значи би трябвало да нямат вече обвинения към мен, иначе биха поддържали искането си", коментира Гергана пред Блиц.