С 30-тонен багер прокопаха път до втората Кръстова гора (ГАЛЕРИЯ)

Животът

25-07-2013, 08:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Наследници на участник в Априлското въстание възраждат древен храм

Наричат Жребичко втората Кръстова гора заради местността "Кръста", където на всяко камъче може да си види Христовия знак.

На върха на селото се белее старият параклис "Св. Пророк Илия". Издигнат е преди близо 130 години от Никола Кузев, участник в Априлското въстание, заточен от турците на остров Родос. Направил храма за здравето на сина си Стефан.

Мария и Стоян Кузеви от Брацигово са потомци на големи българи. Другият им прадядо бил заклан на моста на Марица.

Някои получават като завещание имоти и земи, те приели мисия – да съхраняват параклиса на дедите. “Дядо ни беше на 97 години, когато почина. Преди да издъхне ни повика и плачейки каза: "Като си отида, няма кой да се грижи за храма”, разказва Мария. Тогава брат й Стоян обещал. И толкова години изпълняват завета, пазят и реставрират святата постройка.

Последно Стоян прокопал път в гората, за да може по-лесно стари и млади да идват тук на Илинден. Да палят свещ, да се видят с роднини, да си кажат и да не забравят. Направили километър и половина път към Вярата.

"Светията беше с нас. 10 човека прокопахме участъка за 4 дни. Товарене, камъни, дървета, за да се стига до храма. Самият аз не вярвам какво сме направили", споделя Стоян.

Трасето в гората се оказало толкова трудно, че с камион влекач докарали 30-тонен багер, за да се справят. А Стоян, за да опази техниката, дадена доброволно, спал в нея насред гората. Сега ще вкарат водата от деретата в тръби да не се руши пътя. Други добри хора от Брацигово дарили дървен материал за беседки.

"Като дойда тук ми олеква. Чувствам, че трябва да продължим делото на дедите ми. Ако оставим да се руши, е престъпление", мисли Стоян.

През 2000 година друг жребичанин, изселил се в Кричим - Петко Панчев издига до параклиса 10-метров метален кръст, който се вижда от цялото тракийското поле.

Всяка година на Илинден десетки близки и приятели си дават среща на святото място над Жребичко. Така повече от век...