Млада двойка в живота и на сцената ще подари класически концерт на Стара Загора

Заралии

25-07-2013, 16:11

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Румяна Янакиева-Хоксберген:„Много специална енергия се създава, когато свирим заедно!” (СНИМКИ)

Младата заралийка Румяна Янакиева-Хоксберген и съпругът й Рос Хоксберген  в петък (26 юли ще представят пред старозагорската публика класически концерт с творби на Моцарт,Равел,Рахманинов и др. Концертът е с вход свободен и ще се състои в Регионална библиотека „Захарий Княжески”от 18,00ч.
Двойка на сцената и в живота, те работят съвместно, а този концерт е в подкрепа на проекта„Класика и авангард” на организацията „Арте Класика”. Младото семейство е в родния град на съпругата Румяна само за няколко седмици, като концертът ще е дебют за Рос на българска сцена.
Румяна Янакиева е възпитаничка на НУМСИ “Христина Морфова”, гр.Стара Загора, където учи в класа по пиано на г-жа Златка Дончева. След завършването на НМА „Панчо Владигеров” в град София при проф. Дора Лазарова, тя продължава обучението си в САЩ. През 2008 г. Янакиева получава магистърска степен от Университета на Южна Флорида, където учи при д-р Светозар Иванов и работи като асистент. През 2012 г., тя защитава докторска степен в Държавен Университет Мичиган, под ръководството на световно признатия пианист и педагог проф. Панаис Лирас.
По настоящем Янакиева живее в Лансинг, Мичиган (САЩ) със съпруга си Рос Хоксберген, където развива активна изпълнителска дейност и е директор и преподавател в частна музикална школа "Lansing Piano Studio”.
Рос Хоксберген започва своя музикален път като изучава пиано и тромпет от ранна възраст.През 2005 г. получава бакалавърска степен от Западен Мичигански Университет, където е член на престижния камерен ансамбъл „Russel Brown Brass Quintet”. Хоксберген получава магистърска степен от Университета на Южна Флорида през 2007 г.,където учи при д-р Д. Коубъл и работи като асистент. Той продължава обучението си в Държавен Университет Мичиган, където ечлен на преподавателския камерен ансамбъл „Beaumont Brass Quintet”. През 2012 г. Хоксберген защитава докторска степен в същия университет под ръководството на Проф. Р. Илман. Изпълнителската му кариера включва редица камерни, симфонични и джаз концерти както и турнета в различни краища на света, сред които: Германия, Италия, Франция, Холандия, Бразилия, Австралия и други.
По настоящем Рос Хокеберген работи като тромпетист в няколко оркестъра, сред които: Lansing Symphony Orchestra и Grand Rapids Symphony Orchestra. Той също така концертира активно със съпругата си Румяна Янакиева и е преподавател в Колеж Албиън и „Lansing Piano Studio”.
- Румяна, откога не си се връщала в България?
Последният път беше преди 2 години и е много вълнуващо за мен да бъда отново в Стара Загора, но това, което ме прави най-щастлива е възможността да свиря в родния си град. Минаха може би повече от 10 години от последния път,когато свирих тук и съм многоразвълнувана, разбира се!
- Какво ще чуят старозагорци във ваше изпълнение?
-Концертът ще включва произведения за тромпет и пиано, както и за соло пиано. Подбрали сме разнообразна програма-ще има творби от Моцарт, Енеско, Рахманинов- дори българскикомпозитор-включила съм едно от произведенията на Димитър Ненов.
- Рос, какви са твоите впечатления от България, от Стара Загора?
- Стара Загора е моят любим град, но разбира се, не съм бил във всички български градове.Вече съм тук за 4-ти път и съм  с много добри впечатления. Всеки път съм си прекарвал добре.Хората са много топли и се държат страхотно с мен.Храната е прекрасна, а бях също и на Черно море-плажът е много хубав. Всичко ми харесва!

-Свирили ли сте заедно в България?
(Румяна)Всъщност,това ще бъде първият път,когато ще свирим заедно в България.Женени сме от 3 години.Сключихме брак в Америка,но направихме тържество и тук последния път,когато бяхме в Стара Загора преди 2 години.
-Значи това ще е българският дебют на Рос?
-Да.
- Рос,кажи ни как се получава сътрудничеството между тромпет и пиано, особено когато свирят съпрузи?
Разбира се,трудно е понякога.Имаме моменти на трудност,но постигаме високо ниво на музика, тъй като свирим всеки ден.Имаме студио в къщата си и постоянно тренираме.
- Въпрос към дамата-колко по-различно е да свириш със своя съпруг, отколкото с който и да е друг колега?
- Аз се чувствам особено удобно,когато свиря с него,понеже ние се познаваме много добре и това естествено повлиява на музиката,която свирим.Плюс това,когато свиря с други инструменти, има много малко време за репетиции,а с него свирим всеки ден.Това неизбежно води до по-добри резултати.
- Явяват ли се нови идеи-нов начин,по който да се поднесе проиведението?
- Разбира се.Идеи никога не липсват.Въпросът е само да сме на едно мнение по всички идеи или поне по повечето от тях.
- Класика и авангард-по какъв начин се съчетават те и колко по-различно ще бъдат поднесени произведенията в този концерт?
- „Класика и авангард” е проект,организиран от близки мои приятели в София.Те ни поканиха като част от този проект.Тяхната идея е да се популяризира музиката,като се правят повече концерти, като се дава възможност на повече изпълнители да участват и да правят концерти. Ние много се зарадвахме,че ни поканиха и че сме част от това и можем да допринесем за този концерт. „Класика и авангард”правят много различни концерти с различни видове музика. Ние сме повече насочени към класическата музика, разбира се, свирим и джаз и други жанрове, но най-вече класика. Решихме,че този концерт ще бъде нашият принос във връзка с този проект.
- Рос, ти имал ли си възможност да свириш пред българска публика и какво я отличава от американската?
- Не съм имал възможност досега да свиря пред българи, но разликата може би ще бъде, че когато свиря, съм свикнал да използвам хумор, да правя шеги, но в България това може да не се възприеме и ако видя лице без емоция, тогава ще знам,че не се е получила шегата.
- Руми, вие до този момент сте свирим заедно, учили сте заедно с Рос-какво сплотява двама музиканти? (Още повече,че вие сте и семейна двойка.)
- Това, което най-вече ни сплоти и помогна да останем двойка е това,че имаме общи идеи, общо разбиране за музика, общи проекти, над които да работим. Сега предстои един голям проект, който сме започнали и продължаваме да работим над него. Идеята ни е да направим и издадем поне един компактдиск и това ще бъде един от основните проекти, върху ще се съсредоточим  в следващите няколко месеци.Разбира се, работата ще бъде много,но вярвам,че ще се справим.
- Рос, има ли си вече работно заглавие дискът, който предстои да издадете?
-Тъй като  и двете ни имена започват с буквата Р, си мислихме да използваме различни думи, които започват с тази буква и имат по-интересен смисъл заедно, но още не сме сигурни.Може би нещо свързано или с нашите имена, или с нещо романтично, или релаксиращо.
- Вярно ли е,че музиката сплотява хората?
(Румяна)Според мен,да! Музиката за мен винаги е била едно от любимите ми изкуства, понеже тя директно отразява чувствата не само на композитора, но и на изпълнителя и според мен тя е едно от най-мощните изкуства.Затова когато двама души свирят заедно –енергията, която те създават е много специална.
(Рос)Определено. Имайки с някого нещо общо-нещо, за което да си говорите и да слушате заедно музика, тя със сигурност доближава хората един до друг.
-Руми,имате ли си любим и на двамата композитор?
-Много са.Не знам откъде да започна, но може би пак с един бъдещ проект. Двамата с Рос решихме да започнем работа по един концерт за пиано и тромпет от Шостакович и това беше произведението, което чухме за последен път,преди да дойдем тук в България. Решихме, че ще бъде добра идея д изпълним нещо заедно с оркестър. Освен това всички произведения, които сме сложили в програмата за този концерт,са ни любими.
-Вашата покана към старозагорци за петък ?
(Румяна)-Заповядайте всички-концертът е безплатен! Много ще се радвам да видя повече хора. Смятам,че програмата е разнообразна и ще бъде интересна за слушатели и зрители!
(Рос)Заповядайте на концерта ни!Ще се радваме да ви видим и да ви забавляваме с нашата музика!
(Румяна)Много се радвам,че ще имаме концерт тук в моя роден град!

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен