Психично болни брат и сестра живели 6 месеца с трупа на майка си

Животът

26-07-2013, 16:35

Снимка:

24 chasa.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мумифицираното тяло на 83-годишната жена било открито от полицията в Кърджали

Брат и сестра от Кърджали живяха между 6 и 7 месеца в една стая с трупа на майка си. Мумифицираното тялото на 83-годишната Цвета Петкова е открито от полицията в апартамент 113 на бл. 35 в квартал "Възрожденци". Съседи подали сигнала за нетърпима воня във входа. Междувременно от местния пощенски клон сигнализирали, че старицата не е идвала да получава пенсията си от миналата година, информира 24 часа.

"Дойдоха час след като се обадихме. Наложи се да разбият вратата, защото братът отказваше да отключи", разказа съседката Ема Георгиева. Полицаите се натъкнали на ужасяваща гледка. В апартамента били 60-годишния Димитър и малко по-младата от него Златка. На спалнята завит в няколко одяла лежал трупът на на майка им. Братът и сестрата веднага били прибрани в местния психиатричен диспансер за лечение. "Изнесоха Цвета в малък черен вързоп. Нищо не беше останало от нея. Казаха, че е тежала не повече от 15 килограма", разказа Мара Цвяткова, която също живее във хода. Тя и останалите съседи за последно видели старицата преди нова година. Цвета Петкова казала, че е добре, но кашляла лошо.

"В семейството са с психични отклонения. Имат 2 апартамента във входа, но от година се събраха да живеят в една стая", твърди Ема. Димитър по образование бил инженер, а сестра му - акушерка. Преди 20-ина години и двамата полудели. По-възрастните жители на блока твърдят, че причина за това станал покойния им баща Стамо, който ги тормозел и биел непрекъснато. Водещата фигура във семейството бил Димитър, който просел пари и носел храна. От социалния патронаж преди време предложили да им носят храна, но като разбрала, че ще трябва да отделят по 80 лева месечно Златка се отказала. Съседи твърдят, че на моменти Димитър ставал агресивен. Не понасял турци и цигани и открито ги обиждал.

"Живееха като скотове. Дрехите на терасата им са прострени от миналата година. Уринираха от балкона и изхвърляха непрекъснато боклуци. Страхуваме се, че ще тръгне зараза", твърди Ема. Тя и съседите са облепили вратата на апартамент 113 с найлон, но се надяват, че държавните институции ще се задействат и ще дезинфекцират жилището, входа и района под терасите. "И преди са прибирали двамата в лудница. Ще постоят известно време там и ще ги пуснат. Тогава кошмарът за нас ще започне отново", допълни Ема.