8 години затвор за Жоро Милионера, не каза къде са парите! (обновена)

Майката на Георги Енев припадна в съдебната зала

Георги Енев получи присъда от 8 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на цялото му имущество - един мотор. Първоначалното решение на магистратите бе 12 години зад решетките за инкасо охранителя. Той обаче призна вината си и пожела съкратена процедура, което редуцира присъдата с една трета. Освен това ще бъде приспадната и годината, която той прекара в ареста.

При прочитането на присъдата майката на подсъдимия - Донка Енева се почувства зле и с помощта на двама нейни близки напусна съдебната зала, видя репортер на Plovdivutre.bg.

Освен, че ще лежи в затвора, Енев бе лишен от възможността да заема позиция на материално отговорно лице или охранител на ценни пратки за 11 г. Той ще трябва да плати и 822 лева  разходи по делото.

Съдия Силвия Цанкова посочи и мотивите за решението. От една страна има смекчаващи обстоятелства - чистото съдебно минало на Енев, фактът, че той призна вината си пред съда. В залата той каза, че съжалява.. Освен това във фирмата са били налице много пропуски по отношение на процедурите, а охранителят е бил в затруднено финансово положение и е искал да се погрижи за дъщеричката си. В момента обаче доста хора са в подобно положение, изтъкна съдията. От друга страна, тя посочи, че Енев подробно е планирал престъплението. Той се е възползвал от слъжебното си положение и ролята си на възложените му ръководни функции. Размерите на присвоеното многократно надхвърлят границата от 140 минимални заплати и затова престъплението е с повишена степен на обществена опасност, изтъкнаха магистратите.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок. Дотогава Георги Енев остава с мярка задъжане под стража, изтъкна още съдия Цанкова.

Адвоката на бившия охранител - Георги Кутрянски не пожела да коментира пред медиите дали е доволен от присъдата или ще обжалва. На свой ред прокурор Делян Инчев заяви, че ще обмисли да прати делото на втора инстанция. Въпросите на журналистите къде са парите и дали Енев има съучастник, обвинителят посочи, че трябва да бъдат зададени към полицията.

 

Георги Енев извърши обира на 22 юни м.г. Той помолил колегата си да слезе от инкасо автомобила да му купи дюнер. Тогава той прехвърлил торбите с парите в личния си „Опел Кадет” на ул. „Петрова нива” в Пловдив. Охранителят избягал с колата си. Няколко дни по-късно се предаде сам.