"Еколози" прибраха 25 бона държавна пара за 4-часов семинар за делфини

24 330 лв. са получили "Зелени Балкани" за еднодневен семинар за делфините, сумата е дадена за лекция и кетъринг за 12 души

24 330 лв. глътна "зелен семинар" в Поморие само за половин ден. Огромната сума е платена от МОСВ на "Зелени Балкани", за да организират поредната лекция, посветена на делфините. Златното мероприятие е проведено почти тайно на 31 юли в Посетителския център в Поморие и за него не са информирани медиите, алармираха от Коалиция за устойчиво развитие. 

Присъствали са десетина общински чиновници от отделите по екология в морските общини. Представители на "Зелени Балкани" и МОСВ са им прочели лекция и са ги почерпили с обяд, тип кетъринг, след което са им платили командировъчните. Тези разходи формират средно над 2000 лв. на човек за семинар, при това без нощувка.  

Стойността на няколко часовото обучение на "Зелени Балкани" се равнява на стойността на едногодишно обучение в най-скъпите висши училища в България. Същата сума е достатъчна и за едноседмична почивка за цяло семейство в най-атрактивните туристически дестинации на Европа.Така нареченото обучение е продължило от 10:30 ч. до 15:00 ч. с един час пауза за почерпката. 

На общинските чиновници е било разяснено какво трябва да правят, когато открият мъртъв делфин на брега. Нещо, което те правят години наред и едва ли имат нужда от напътствия. Раздадени са им формуляри, в които да записват пореден номер на мъртъв делфин, място на откриване, дължина на  тялото и тегло. В крайна  сметка се оказало, че 24 330 лв. са пръснати на вятъра, защото инструкциите имали само препоръчителен характер. По-скандалното обаче е, че те се оказали неприложими, защото влизат в  разрез със  законовите правомощия на местните власти. Обучаващите не могли да отговорят на чиновниците с какво и как да претеглят мъртвите делфини, които обикновено са полуразложени.  

С тази рекордна цена "Зелени Балкани" биха семинара, проведен на  Карибите от Европейската агенция по околна среда, който през 2012 беше остро критикуван от Комитета по бюджетен контрол към Европейския парламент.  В България пазарната цена за полудневен обучителен семинар за 120 души, провеждан в четиризвезден хотел, варира между 15 000 – 18 000 лв  или около 180 лв. на човек и това е видно от регистъра на АОП.