Президентството не искало български медии на вечерята-ифтар

Сред гостите бяха забелязани подсъдими по делото за ислямски фундаментализъм в Пазарджик

Представителите на българските медии са били изгонени от вечерята-ифтар по настояване на президентството, а не на главния мюфтия. Това стана ясно от думите на главния секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов

"Главно мюфтийство категорично отрича главният мюфтия да е постановил подобна заповед български медии да не бъдат допуснати до мероприятието, за да го отразят. Молбата беше от прессекретариата на президента да не бъдат допуснати представителите на българските медии и ние просто изпълнихме тяхната молба,” заяви той пред БНР и подчерта „Мога да ви уверя, че в залата присъстваха единствено и само представителите на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция. Други колеги от други турски медии също бяха помолени впоследствие да напуснат залата."

На вечерята, давана по случай религиозния празник на мюсюлманите Рамазан Байрам присъстваха президентът Росен Плевнелиев и заместник-минстър председателят на Турция Бекир Боздаг.
Сред гостите на събитието в Пловдив обаче репортери забелязаха някои от подсъдимите по пазарджишкото дело за ислямски фундаментализъм.
Българските журналисти пък, за разлика от турските со колеги не бяха допуснати на срещата. По тази причина те не можаха да снимат събитието. Тогава главния секретар на мюфтийство заяви: "Не е религиозна дискриминация!
Пред БНР Ахмедов обясни, че по време на вечерята не е имало медии, които да снимат.
За присъствието на подсъдимите по делото в Пазарджик той заяви: "Това са част от нашите служители. Съвсем нормално е да бъдат поканени. Нека да не смесваме обвиненията с присъдата".

Турски журналисти споделиха, че техният вицепремиер Бекир Боздаг е на неофициално посещение у нас, за да финансира ремонта на джамии. На събитието присъстваха също парламентаристи, министри, дипломати, учени и общественици, представители на българската мюсюлманска общност и на мюсюлманското вероизповедание от Гърция, Косово, Македония и Турция.