12% от младите готови завинаги да напуснат България, 45% никога не биха живели в чужбина

Най-доброто от печата

21-08-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На първо място е ниският жизнен стандарт

12% от младите хора имат намерение да отидат живеят в чужбина завинаги, а 45% заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочи изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Проучването сочи, че в родината си по-често искат да останат младите хора с висше образование (56% от тях), хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), живеещите в София (52%), заетите в държавния сектор (58%) и семейните (53%).
От НЦИОМ обобщават, че в България са готови да останат млади хора, които са устроили успешно живота си.
Малко по-нисък дял - 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България. По-често това са младежи на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, ниско образованите и безработните.
12% от участвалите в изследването имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги. Според данните на НЦИОМ по-често това са млади хора на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани.
Няколко са причините, поради които младежите искат да напуснат завинаги или временно България.
На първо място е ниският жизнен стандарт. Такъв отговор дават 48% от изявилите намерение да напуснат страната. Най-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.
Високата безработица в страната - 35%. По-често тази причина посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и ниско образованите.
Липсата на перспектива за младите хора в България - 13%. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.
За обучение в престижен университет - 12%. По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.
Заради липсата на законност и правов ред у нас - 5%.
Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна.