Правителството иска повече европари за бизнес и образование

Най-доброто от печата

22-08-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Увеличението ще е за сметка на парите за пътища и чиновници, показва проектът за споразумение с ЕС за периода 2014-2020 г.

Науката, образованието, малките и средните предприятия се очертават като големите печеливши при разпределението на парите от Европейския съюз за 2014-2020 г. Те ще получат повече средства за сметка на администрацията и регионалното развитие, при които еврофинансирането ще бъде сериозно намалено през следващите седем години. Това стана ясно от одобрения вчера от правителството проект на споразумение с ЕС, очертаващо помощта от еврофондовете през следващия програмен период. Досега имаше само предварителна информация за намеренията на кабинета, които, както "Сега" писа, надхвърляха значително наличния за България ресурс.

С 50 млн. евро се увеличават средствата по новата програма за бизнеса "Иновации и конкурентоспособност" спрямо първоначалните разчети на правителството. По нея се предвижда еврофинасиране за над 1.037 млрд. евро. Над 105 млн. евро повече ще получи и новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Предвидените европари по програмата са 508.04 млн. евро. Увеличението на парите за наука ще е за сметка на новата програма "Добро управление", която ще обедини сегашните "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Нейният бюджет е намален от 460.6 млн. евро на 356 млн. евро.

"Икономиката е двигателят на всичко. Твърдата политическа воля на правителството е да има програма за наука и образование за интелигентен растеж. Трябва да се обосновем добре, че имаме капацитет да управляваме една такава програма", заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, която представи разчетите след заседанието на кабинета. Именно липсата на административен капацитет обаче е основният аргумент на Брюксел засега да погледне негативно на лансираната от София нова оперативна програма. ЕК смята още, че тя се припокрива с други - "Иновации и конкурентоспособност" и "Човешки ресурси", вместо да насочва средства към подобрение на качеството на образование. Вчера стана ясно, че кабинетът ще опита да отговори на критиките с назначаването на нов зам.-министър на образованието, който ще е с ресор "Еврофондове". Очаква се това да стане другата седмица.

В гласувания вчера проект на споразумение има сериозно намаляване спрямо предишния програмен период на парите за инфраструктура, транспорт, околна среда и развитие на човешките ресурси. Парите за околна среда намаляват от 1.466 на 1.271 млрд. евро. Въпреки това по думите на екоминистъра Искра Михайлова особени промени в пропорционалното разпределение на средствата няма да има. Тя подчерта, че основни приоритети са водите, отпадъците и биоразнообразието. Със 191 млн. евро спрямо отпуснатото досега по "Регионално развитие" ще бъдат по-малко парите и по програма "Региони в растеж". Най-драстично е намалението при "Развитие на човешките ресурси" - от 1.032 млрд. евро за сегашния период на 707 млн. евро за следващия.

В програма "Транспорт" намаляването на парите е с над 400 млн. евро - до 1.207 млрд. евро. Транспортният министър Данаил Папазов обясни, че за проектите, за които не стигнат средства, ще се търсят други видове финансиране. Той напомни, че в следващия програмен период от особена важност е железопътният транспорт.

"Парите за България в следващия програмен период трябва да бъдат разпределени на база на това, с което разполагаме, между отделните оперативни програми и при спазване на националните приоритети и европейските изисквания. Нашата задача е да постигнем единодушие по правилното разпределение, за да имаме успешна усвояемост и видим резултат за гражданите", подчерта вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя изрази надежда, че европейските фондове няма да се превърнат в поле на политическо противопоставяне: "Целта е споразумението да е на България, не на едно или друго правителство, политическа сила или министерство. Нека да не превръщаме споразумението в политическо противопоставяне, а в национално усилие". Гласуваното споразумение ще бъде изпратено още тази седмица в Брюксел, където ще се проведат технически консултации с евроекспертите. Тяхното мнение се очаква през октомври.



Колко пари искаме от ЕС

Общо средствата, които трябва да се разпределят между 7-те оперативни програми, са над 6.257 млрд. евро. Тук не се включват задължителният резерв от 7% и средствата за механизма за свързване на Европа. Допълнително са парите за развитие на селските райони в размер на 2.078 млрд. евро и за морско дело и рибарство в размер на 127 млн. евро. В тези суми не са включени директните плащания за земеделските производители.