Безплатно СПА с лечебна луга и кал за феста "Солта на живота"

Виж пълната програма тук!

Вечерно къпане в лугата и конкурс за най-артистично дефилиране с тяло, намазано с кал са част от авантюрите, в които ще се впуснат посетителите на фестивала "Солта на живота".

Фестивалът ще се проведе на брега на лагуната - в Южни солници, до администрацията на "Черноморски солници" АД. Ще бъде еднодневен, но разнообразен и тъй като е свързан с природата, организаторите искат да намалят въглеродния отпечатък при организирането му и призовават гостите да дойдат до там като велосипедисти, пешеходци, даже и сърфисти и само ако наистина се налага да ползват автомобил.

Първото издание е посветено на основния продукт, който се добива в лагуната - солта, различното ѝ приложение за храна, здраве, забавление, козметика, изкуство. Какво представлява солта и от какво е съставена, защо е важно да продължи да се добива в Атанасовско езеро и как това е свързано с птиците ще научат участниците.

 Всички участници, ще бъдат топло и по български посрещнати с хляб, сол и мерудия.

Ето пълната програмата на феста:

 

Час

Събитие

Място

Малко подробности

16.00 – 19.00

Шоу на кайт сърфисти от Бургаски морски клуб

В морето до Солниците

Ще покаже връзката между езерото и морето и успешния модел на птиче крило, което ползват сърфистите за своя "полет". Наличието на подходящ вятър е водещо условие за да се случи шоуто. Със съдействието на Surf shop Бургас.

16.00 – 21.00

Арт птици

Района на лугата и калта

Две от трите птици "отлетяха", но последната от желязо и тръстика ще бъде монтирана край езерото за да провокира вниманието на хората и да покаже колко е важно езерото, както за тях самите, така и за птиците.

17.00 – 19.00

Солничари за един ден

Производственото хале на Солниците

Участниците ще опитат какво е да напълниш една солничарска количка със сол, колко тежи лопатата, как се добива солта от езерото и какъв е пътят ѝ до трапезата ни. Ще могат да се срещнат с главния технолог на Солниците и да научат всички подробности за технологичния процес.

17.30

Представяне на Фльор де сол

Производствено хале на Солниците

Това е "каймакът" на солта, наричан от нас с нежното име "Цвете на солта", която за пръв път се вади и се предлага в България – най-ценната сол, необработена и без добавени елементи. Гурме изкушение и уникален сувенир от лагуната Атанасовско езеро

16.00 – 21.00

Решетката на солта

На поляната до кафето

Как изглежда молекулата на солта, какви са видовете и качествата на солта, ползването ѝ от древността до днес за ядене, консервиране и красота, както и вярвания и суеверия, свързани с нея.

17.30 - 20.00

Ателие за познание "Солта на живота"

В халето

(бъдете точни, ателието е 2 часа и 30 мин., местата са ограничени до 30)

Участниците ще се докоснат до психологическата работа с вълшебни приказки, чрез анализ на приказката за солта. Свързвайки се със символите в нея, ще се постигне до по-дълбоко разбиране на посланията, които тя носи. Децата ще се включат в драматизацията на приказката, а възрастните ще подпомогнат изграждането на образите, като режисьори на една нова версия.

16.00 – 20.00

Базар на солта

 

Шатри на поляната до кафето – между лугата и морето

Продажба на сол, произведена в "Черноморски солници" АД; Продукти, свързани със солта – козметичните серии Sea Stars, изнесен щанд с книги за солта на книжарница "Хеликон", тениски "Солта на живота"; определител на птиците в Европа.

16.00 - 19.30

Солени арт занимания за малки и големи

Шатрите между лугата и морето; Влакчето на солта

Рисуване на солнички, арт паспарту с красива снимка от Атанасовско езеро; оригами – солнички; рисуване със сол; цветни пясъчно – солни картини.

16.00 – 21.00

Вечерно къпане в лугата и мазане с кал

Басейните с луга и кал

Всички желаещи могат да се възползват от безплатните СПА процедури с лечебна луга и кал в басейните, предоставени от "Черноморски солници" АД за гражданите и гостите на Бургас.

19.30

Мис и Мистър "Солена кал"

Басейните с кал

Най-смелите могат да се включат в конкурса за най-артистично дефилиране с тяло, намазано с кал. Жури ще оценява и знанията им за солта и ще награди най-впечатляващите участници, които ще се окичат с корона във формата на бохор.

18.00 – 19.00

О-каляни лица

 

Вагонче  от "Влакчето на солта"

Изработване на колаж с лицата на "езерните хора" (може да намажете лицето си с лечебна кал и да посетите импровизираното фотоателие, където ще бъдете заснети професионално и с ваше разрешение - използвани рекламно).

16.00 – 20.00

Всичко за солта

 

По стените на халето

За кой какво е "Солта на живота", как е сол на различните езици, интересни факти, свързани със солта – всичко, което вие самите знаете и искате да споделите.

20.00 – 21.00

Прожекция на филма „Сол“

На екран до сцената

Интересно филмче за Атанасовско езеро – за птиците и солта, заснето от "Свидас".

20.00 – 21.00

Концерт на група Мерудия

На поляната до кафето – между лугата и морето

Какъв по-добър завършек на деня, посветен на солта от мелодичните, реге изпълнения на "Мерудия".