Версия, че Райко Кръвта гръмнал Жоро Илиев в Сънито, имало през 2005 и 2007 г.

Крими

24-08-2013, 06:10

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Самият Васил Арарски бе убит 48 дни след боса на ВИС 2

Разследващите убийството на висаджийския бос Георги Илиев са работели по версията за участие на Васил Арарски-Райко Кръвта още в първите месеци след престъплението, пише в. "24 часа".

В четвъртък главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви: "Има данни, че членове на пернишките килъри, които вече не са сред живите, са съпричастни към убийствата на Георги Илиев и Васил Кьорчев-Кьоравия".

35-годишният Арарски беше убит на 13 октомври 2005 г. в центъра на Перник - пред хотел "Струма", около 21,20 ч. Излизал от кафене "Емералд", когато покрай него минало ауди. От задната врата слязъл маскиран, стрелял и изчезнал с колата. Веднага след убийството на Райко Кръвта, което стана на 48-ия ден от екзекуцията на Георги Илиев, се заговори за връзка между двата случая като преразпределение на наркопазара.

Георги Илиев бе убит около 23,30 ч на 25 август 2005 г. пред "Буда бар" в Слънчев бряг. Заведението е част от комплекс "Мултиплейс", собственост на Илиев. Това е денят, в който "Локомотив" (Пд) печели изненадващо в Бургас срещу ОФК (Белград). Босът на ВИС 2 е на трибуните, той е президент на клуба. И оттук са последните му снимки - няколко часа по-късно е мъртъв. Той нямал намерение да ходи в Слънчев бряг същата вечер, но в последния момент решил, че успехът трябва да се отпразнува. Така антуражът му се обажда в "Буда бар" и предупреждава да чакат собственика. В откритата част на заведението има маса, която винаги е запазена за собственика.

"На нея нямаше право да сяда никой освен Георги Илиев и хората, които го придружават", казват запознати. В съседство до нея е имало втора - за специални гости на собственика. Този вътрешен ред е бил известен на извършителите на убийството, твърдят криминалисти. През август 2005 г. Илиев се движи с многобройна охрана - над 20 човека. Момчетата са били добре обучени, но в крайна сметка босът решава как да бъдат разположени около него - не искал да вижда гърбове на гардове пред себе си. Това била и една от уязвимите му страни.

Илиев пристига в заведението си малко преди 23,30 ч и сяда на своята маса. Джиесемът му звънва и той става да говори, разхождайки се в откритата част на "Буда бар". Разговорът приключва, той се отправя към стола си и преди да седне, се хваща за гърдите и се свлича.

"По време на стрелбата 39-годишният президент на "ВАИ холдинг" е бил почти с лице към отсрещния хотел "Хризантема” и храстите встрани", каза на следващия ден ген. Красимир Петров, шеф на РДВР-Бургас.

Илиев веднага е откаран от охраната си в "Спешна помощ" на Слънчев бряг, която се намира на километър от заведението. Според лекари мъжът е издъхнал по пътя. Куршумът е попаднал много близо до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.
Тялото на Илиев остана в поликлиниката на Слънчев бряг около 2 часа и половина. През цялото време край сградата имаше охрана, която не пускаше оператори и фоторепортери. Според аутопсията Георги Илиев е убит с един изстрел, куршумът е влязъл под ъгъл в гърдите. Криминалистите вече бяха наясно, че най-вероятно Илиев е прострелян с флоберка, но при първоначалния оглед оръжие не беше открито.

Районът около "Мултиплейс" бе отцепен в широк периметър. Сигнални ленти бяха опънати по протежение на 400 м от шосето и ограждаха терен около 2000 кв. м, обръсъл с дървета, храсти и треволяк. След ген. Петров пред заведението пристигнаха всички високопоставени служители на РДВР.

Първият оглед и разпити на очевидци бяха извършени между полунощ и 2 ч сутринта. Още тогава е направена частична възстановка на убийството. Полицейски постове блокираха Слънчев бряг от всички страни. Повторният оглед започна в 9,30 ч на 26 август. Заедно с Петров пристигна и топкриминалистът Ботьо Ботев.

Балистиците установяват, че пътят на куршума е от горе на долу - т.е. стреляно е от високо. Големият наклон насочва разследващите към хотел "Хризантема". Експеримент потвърдил, че към лобното място на Илиев има добра видимост от "Хризантема" и от "Тракия". При огледа им обаче не е намерено нито оръжието, нито гилза.

Неизвестните около мястото на стрелбата падат на следващия ден. В градината на "Хризантема" разследващите попадат на 2 стойки, поставени до високия жив плет, който опасва градинската част на хотела. До тях има и два малки лазера - необходими, за
 да се маркира траектория на куршума и за сигурност, че той няма да срещне преграда. Ден по-късно в самия плет е намерена и пушката.

Въпреки някои разкрития разследването не стигна до привличане на обвиняеми и делото остава срещу неизвестен извършител. Това бе причината в началото на 2006 г. разследването да бъде е спряно. След това е възобновявано няколко пъти - най-често за извършване на още следствени действия или присъединяване на доказателства.
Днес ген. Красимир Петров не си спомня за версията "Райко Кръвта", сеща се обаче за друга следа. На 4 септември във Варненския залив яхта попада на труп на мъж. Оказва се на много едър, почти 2-метров руснак, спомня си Петров. Тялото било със закрепени към него тежести. Заради близката дата с убийството на Илиев се смятало, че това може да е евентуалният извършител. Доказателства за тази версия не са събрани.

Разследването по "пернишката следа" започва още след екзекуцията на Арарски, но допълнителни данни са събрани през 2007 г. Тогава делото за убийството на Илиев е възобновено точно за да бъдат разпитани хора от обкръжението на перничанина. Все още не е ясно дали последните разкрития около Килърите 3 ще се приемат като нови обстоятелства - основание за възобновяване на разследването.

"До нас такова искане не е постъпило", каза вчера административният шеф на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова.

Лобното място пак е атракцион, но не е част от "ВАИ холдинг"

"Мултиплейс" дълго остана затворен след убийството на Георги Илиев, а през 2008 г. бе продаден и се превърна в "Гранд де Лукс Арена". Атракционът продължава да е сред най-посещаваните места в Слънчев бряг, основното заведение в него е фолкклуб. Хотелският комплекс "Астория" и съседният "Дюн", дискотека "Айсберг" и изграденият около нея базар са имотите в Слънчев бряг, които се свързват с името на Георги Илиев.

Според източници в курорта няма промяна на собствеността, бизнесменът Веселин Стоименов е публично известната фигура в Слънчев бряг, която управлява имотите на "ВАИ холдинг".

В началото на новото хилядолетие, когато все още имаше парцели за продажба в комплекса, Стоименов се явяваше на търговете от името на фирми, свързани с живия по това време Георги Илиев.

Най-известният от имотите на Георги Илиев в Слънчев бряг е хотел "Дюн". Красивата постройка на самия плаж се появи на мястото на някогашния соцресторант "Дюни", приватизиран през 1999 г. от варненската "Ел би джей". Според източници от Слънчев бряг смяна на собствеността на "Дюн" няма въпреки вълната от слухове след убийството на Илиев.

Фирми, близки до някогашния ВИС, управляват на концесия Южния плаж и имат търговски обекти и заведения и в самия център на Слънчев бряг, изградени върху парцели, купени на търговете преди десетина години.