Решено! Пловдив тегли 30 млн. заем. Питат се: Кой ще сърба попарата?

Мисия Пловдив

04-09-2013, 10:41

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Кредитният рейтинг на общината е повишен. Няма проблем с изплащането, посочи кметът

След повече от час дебати общинските съветници гласуваха предложението на кмета Иван Тотев за теглене на кредит за ремонта на пътната инфраструктура на Пловдив. Решението бе прието с 28 гласа "за", 12 "против", а един се въздържа. Заемът ще бъде взет от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Иван Тотев аргументира тегленето му с необходимостта от основна реконструкция на бул. "Руски" в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. "Шести септември", основен ремонт и разширение на бул. "Коматевско шосе" от ул. "Александър Стамболийски" до входа на квартал Коматево, реконструкция на бул. "Шести септември" от мост "Адата" до бул. "Цариградско шосе" и изграждането на бул. "Северен" (Северна тангента) от мост "Адата" до бул. "Карловско шосе".

Лихвата ще е 2,5%. Няма да даваме 8 млн. лева за един километър асфалтиране, както вчера твърдеше Дани Каназирева, посочи кметът. Ако това е така, то щях веднага да подам сигнал в прокуратурата, категоричен бе той.

Решението на Тотев да тегли още няколко заема е на принципа "дозата прави отровата", коментира на свой ред бившият кмет Славчо Атанасов.

Между четвъртата и петата година от изплащането на заемите Пловдив ще трябва да дава между 11 и 12 млн., посочи Атанасов. Ако Тотев е кмет, сам ще си сърба попарата. А ако е друг..., попита той.

Кметът Иван Тотев обаче отрече сметките на Атанасов и посочи, че най-голямото натрупване на дълг ще е 7 млн. на година. Тотев се похвали също, че кредитният рейтинг на община Пловдив е повишен на 3B и няма да има проблем с изплащането на дълга.