Руснаци купили над 5 000 имота в Бургаско

Брокерите очакват по-малко купувачи на имоти по Черноморието, но и пренасочване към градски апартаменти

Ню Йорк си има своята Малка Одеса. Българското Черноморие едва ли скоро ще може да се похвали с такава, въпреки че вече се отчита засилен интерес на руските купувачи към градските имоти (основно във Варна, но вече по-активно - и в Бургас), а отскоро – и къщи в близките села.  
Сега обаче руснаците изглеждат по-предпазливи. Търсенето остава все така насочено към по-евтини имоти, а до сделки се стига след много огледи и обмисляне. Данните на Агенцията по вписванията и наблюденията на брокерите показват, че върхова за този пазар бе 2012 г., която приключи с малко над 14 000 продажби с участие на руски граждани по морето. Перспективата е тази година да приключи с 10 до 15% спад на сделките с руски купувачи или в най-добрия случай – с продажби около миналогодишните нива, но само при изключително активна есен, пише capital.bg.
Какво говорят числата
Сделките с имоти по Черноморието тази година може и да растат, но тези с руски граждани определено намаляват.
Данните на регистъра БУЛСТАТ показват, че в най-активния откъм продажби район – Бургаска област, до края на август имоти са придобили едва 5362 граждани на Руската федерация. И макар есента да е активен сезон за тези покупки, сделките едва ли ще наваксат до бройката от 10 093 през 2012 г. Сходна е картината в област Варна. През 2012 г. руските собственици там са нараснали с 1681 души, а сега до септември новите покупки са 1051, или малко под 63% от миналата година (в таблицата).
Това не е пълна картина, тъй като БУЛСТАТ не дава информация за купувачи през фирма, които обаче не са толкова масови на руския пазар. Не влизат и граждани от бившите съветски републики, на които предишни данни отреждат скромен пазарен дял – под 5% от продажбите.
В синхрон с цитираната статистика много агенции за имоти също очакват свиване на руския пазар. Според председателя на федерацията на агенциите за имоти FIABCI – България, Ирена Перфанова, спадът на руските сделки по морето тази година ще е 10-15%. Като причина тя посочва пазарите в Испания и Гърция, които са с по-дълъг сезон, а вече предлагат близки до българските цени. "С тях се конкурираме за руската средна класа - хора с езици, с добро образование и широк кръгозор", обобщи тя, като според нея заради това на българския пазар остават основно нискобюджетни купувачи или тези, които търсят ниши за бизнес.
Диана Иванова от бургаската агенция "Омега" описва руснаците тази година като по-колебливи при покупките. Отдава го на известна умора сред тях, но и на натрупването на информация и коментари за пазара, често – негативни. "Ако се замислите, няма сезон без голям скандал с недвижими имоти в България", посочва тя, припомняйки най-пресния случай с комплекс "Акротирия" в Равда, където апартаментите на десетки руснаци и англичани се оказаха незаконно построени върху терен на Национална спортна академия. Случаи с продадено, но незавършено строителство, а също и с кражби на имоти също не липсват.
В подобна посока е и коментарът на собственика на "РТЛ естейт" Игор Березовски. Като фактор за руския отлив тази година той вижда и въведената от руското правителство забрана държавни служители да притежават имоти и банкови сметки в чужбина. А те са една от големите групи купувачи в България.

Румяна Георгиева от агенция "Инфомакс" добавя като нюанс и излъганите очаквания на много руснаци. От една страна, покрай рекламите, които оставят усещането, че с 20 000 евро по Черноморието може спокойно да се купи градско или ваканционно жилище с отлична локация. А нерядко - и заради лошата заобикаляща среда. "С този проблем често се сблъскват търсещите къщи в селата. Виждат на картинките кокетна вила и тя наистина е такава, но заобиколена от черни пътища, без магазини, поликлиника или болница в близост...", описва тя. В такъв случай руснаците се насочват към градски имоти или се отказват от сделка.

Все пак не липсват и позитивни нагласи. Един от големите инвеститори във ваканционни комплекси по Южното Черноморие - "Грийнлайф", който през пролетта излезе с прогнози за спад на сделките с руснаци, сега коригира очакванията си. Изпълнителният директор Теофил Петров коментира, че като интерес и продажби за компанията годината се доближава до нивата от 2012 г. От "Адрес недвижими имоти" също прогнозираха сделки с руски купувачи, близки до миналогодишните нива. Прогнози за ръст, за разлика от предни години, вече няма.

Повече от имоти
На фона на по-слабия руски пазар на морето тази година се откроява и добра тенденция – отчетлив интерес към градски имоти. Купуват основно хора в пенсионна или предпенсионна възраст – бивши военни, работници в нефтената промишленост, чиновници и др. Целта в повечето случаи е да заживеят постоянно в България или поне да прекарват тук част от годината. Нерядко хора, които са купили имот на морето, купуват и втори, градски, за родителите си.
Това вече оформя стабилен пазар в Бургас, където миналата година са регистрирани 535 продажби на руски граждани. Сега до края на август има нови 393. Във Варна търсенето традиционно е силно, като през всяка от последните две години има 900-1000 сделки.
Плаща се най-вече с готови пари – спестени или от продажба на имот. От миналата година обаче растат и покупките с кредит, а няколко банки вече предлагат и специални продукти за руския пазар. "Уникредит Булбанк" например разработи комбиниран пакет за руски граждани и фирми, включващ ипотека, застраховка, лизинг за автомобил и обслужване на валутни преводи при преференциални условия.
Според Камен Костадинов, старши мениджър "Индивидуално банкиране", делът на руските сделки с ипотеки още е пренебрежимо малък – под 0.5% от пазара, ако се приеме изнесената преди време статистика за 300 000 притежавани от руснаци имоти в България. Потенциал обаче има – тази година банката отчита 30% ръст на отпуснатите ипотеки в сравнение с предходната. Клиентите са основно руснаци, които планират да се преселят в България и да започнат бизнес - най-често консултантски. "За тях ипотечните кредити тук са добър вариант, защото лихвите са почти двойно по-ниски в сравнение с Русия", коментира Камен Костадинов.

Руски интерес към покупка на малки бизнеси в България отчита и Игор Березовски от "РТЛ естейт". За момента посоките са инвестициите във ваканционни комплекси, винарни или в хранителната промишленост. Развитието на големи проекти като газопровода Южен поток обаче се очаква да е катализатор и за значителен по обем руски бизнес в страната, смята той. А това отваря нова перспектива пред руския пазар. Макар и по-слаб за момента.