Лекари: Преди 100 години децата се изгърбвали от работа, днес заради таблети и смартфони

Животът

07-09-2013, 15:51

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Никой вече не обръща внимание на правилната стойка, фатално е

Все по-голям брой млади хора развиват състояние, уникално за съвременното общество - "Gameboy Back" или "Гръб на играч".

Явлението, което причинява изкривяване на гръбначния стълб, а понякога и херния, е в резултат на това, че децата седят прегърбени, играейки със своите конзоли и смартфони в продължение на часове, твърдят експерти.

Последния път, когато са се наблюдавали такива симптоми е преди повече от 100 години, когато детският труд е бил често срещан в Европа, разказват холандските хирурзи Пийт Ван Луун и Андре Соутерброук.

Проблемът днес е особено разпространен при 8 до 18-годишните деца.

В онези времена децата се разваляли гърбове от детския труд. Сега това се случва заради тези устройства. Няма никакво значение за организма, дали сте прегърбен, защото работите във фабрика или прекарвате осем часа над своя IPAD, казва д-р Соутерброук пред вестник Irish Times.

Той и д-р Ван Луун са съавтори на статия в холандското медицинско списание Medisch Contact, която предупреждава личните лекари за тенденцията.

По същество, това е като дрвъчетата бонзай: костта реагира по същия начин, като дървото, каза д-р Ван Луун. Ако го принудите да расте в определена посока за продължителен период, така ще расте.

Не е необходимо обаче да лишавате малчуганите от тези удоволствия. Достатъчно е да обръщате по-голямо внимание на правилната стойка, коментират специалистите. И по специално, добрата поза при седене. Вниманието към позата е почти изчезнало от целия свят, алармират още те.

И по-лошото е, че родителите, учителите по физическо възпитание и семейните лекари възприемат лошата поза у децата и тийнейджърите като нещо обикновено./ deteto.bg