Конгресът на САЩ взима решение за Сирия днес

Свят

09-09-2013, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Обама се среща с демократите в Сената в търсене на подкрепа за военен удар

 

Днес конгресът на САЩ ще гласува резолюцията на президента Барак Обама за военен удар срещу Сирия.

Обама ще се срещне с демократите в Сената в търсене на подкрепа за решението в първия работен ден на Конгреса след лятната им ваканция. Срещата ще се проведе само часове преди Обама да се обърне към нацията по въпроса за Сирия в интервюта за шест телевизии. Въпреки че Обама вече спечели подкрепата на двамата партийни лидери в камарата на представителите и на комисията по външна политика към Сената, вотът в Когреса все още не е решен.

Сред демократа Лорета Санчес например, няма данни Асад да иска да използва оръжие срещу САЩ или срещу който и да е от съюзниците им. Санчес пита къде е проблемът за националната сигурност и допълва, че това е гражданска война. Според нея евентуален удар би означавал, че САЩ взимат страната на бунтовниците, много от които са свързани с "Ал Кайда".

Продължава и европейската обиколка на държавния секретар Джон Кери. В Париж той получи подкрепата на външните министри  на страните от Арабската лига, които споделят мнението, че Башар Асад е отговорен за използването на химическо оръжие. Все пак, американският държавен секретар не изключи възможността страната му да поиска от Съвета за сигурност на ООН да разреши военна операция срещу Сирия. Визитата на Кери продължава със среща с британския министър на външните работи Уилям Хейг.

Дипломатическа активност се наблюдвава и в другия лагер. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще се срещне със сирийския си колега Уалид ал Муалем.

Междувременно сирийските бунтовници са освободили срещу откуп белгийския изследовател Пиер Пичинин да Прата и журналиста от италианския вестник "Стампа" Доменико Куирико, които бяха отвлечни през месец април.