Допълнителни мерки за сигурност във връзка с откриването на новата учебна година

Животът

12-09-2013, 01:33

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

С оглед гарантиране на обществения ред и безпроблемното протичане на първия учебен ден на територията на Софийска област са предприети редица превантивни и организационни мерки от ОДМВР - София

Служителите, работещи по линия на пътния контрол, са извършили оглед на всички учебни заведения относно наличието на пешеходна пътека, предпазни огради и тяхната цялост, съобщават от пресцентъра на ОДМВР - София.
Часовият график на полицейските наряди е съобразен с часовете на пристигане и тръгване от училище, както и  с големите междучасия приоритетно за учениците до 4 клас. 
Допълнително с това са проведени срещи с училищните ръководства, на които са обсъдени съвместните мерки за безопасност в района на учебните заведения и са изготвени графици за провеждането на регулярните лекции по „Безопасност на движението“ за съответните възрастови групи. 
Между служителите на всичките 12 районни управления „Полиция“ и директорите на училищата в областта се осъществява непрекъснат контакт за оказване на бързо съдействие при възникнала необходимост и при провеждане на планирани мероприятия. В първия учебен ден  акцентът ще е върху обезпечаването с полицейски сили на рисковите пешеходни преходи и кръстовища, както и районите около всички учебни заведения.
За противодействие на престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества в близост и до районите на училищата, са проведени специализирани полицейски операции на територията, обслужвана от ОДМВР- София. 
Служителите на реда са извършили проверки в районите на всичките 103 учебни и 74 детски заведения, парковите пространства и питейните заведения. В хода на проверките не са установени лица, употребяващи или разпространяващи наркотични вещества или опиати. 
С цел недопускане продажба на тютюневи изделия и алкохол на малолетни и непълнолетни са проведени беседи със собственици на питейни заведения и търговски обекти, намиращи се в близост до учебни и детски заведения. 
Паралелно с това  е заострено вниманието и на охранителите за наблюдение на лица, разпространяващи наркотични вещества в районите на училищата.