До март 2014 ще има обвинителен акт срещу помагачите за атентата в Сарафово

До март догодина ще бъде внесен обвинителен акт срещу трима души - помагачи при атентата на летище Сарафово в Бургас.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На българските власти е известно в коя държава се намират двама от тях, местонахождението на третия засега не е известно. Главният прокурор не пожела да каже къде точно се намират двамата идентифицирани помагачи, но уточни, че страната ни има договореност за международна помощ с въпросната държава, където е тяхното местонахождение.

"Ако тези лица бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени на съд. Ако не бъдат предадени на българските власти, съдебният процес ще трябва да протече в тяхно отсъствие. Прокуратурата не счита за необходимо да използва тези опции в НПК, в които разследването да спира, докато лицата не бъдат лични издирени. Трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва, както законът го изисква. Ще използваме всички механизми на международната правна помощ. За третото лице в момента провеждаме действия, които би следвало да разкрият неговата самоличност. Знаем къде са две от лицата. Те се намират в държава, в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България. Дали тези молби за екстрадиция ще бъдат удовлетворени зависи от държавата, в която се намират. Ние ще изправим пред съд не организация, а конкретни лица", посочи Цацаров.  

"Не чакаме само това, не чакаме и поръчки. Около 95% от поръчките са изпълнени. Страните, които все още имат да изпълняват несъществени елементи от поръчки, са Турция и Италия. Що се отнася до това какво друго чакаме – то е свързано преди всичко с експертиза. Нашата амбиция е до месец март следващата година обвинителен акт да бъде внесен в Бургаски окръжен съд. Не мога да кажа, че съответните отговори ще бъдат получени в началото или края на месец март. За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан имаме изпълнена молба и то отлично. В българския наказателен процес не може да ти повдигнат обвинение с внасяне на обвинителен акт. Ще има обвинение, когато стане ясно дали лицата могат да бъдат осигурени по съответния ред в България", каза още Сотир Цацаров. 

"Имаме два варианта – да водим разследването, да установим, че имаме извършители, които не могат да бъдат изправени пред съд физически, както и неизвестни извършители и в крайна сметка евентуално да спрем разследването до разкриването на всички. Другият вариант е да търсим възможности по международна правна помощ да осигурим поне известните ни лица, за които имаме безспорни доказателства, че са виновни макар и в качеството си на помагачи. Ако не можем да ги изправим физически, ще ги изправим задочно. Но ще дадем ясен сигнал, че в България такова разследване приключва с присъда", добави главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Агенция Фокус. 

Прокуратурата ще използва всички процедури в рамките на международната помощ, за да бъдат екстрадирани извършителите в България и съдени от Бургаския окръжен съд, каза още Сотир Цацаров.


Днешното първо заседание на ВСС след ваканцията започна под звуците на скандирания "Оставка!" и "ВСС- мафия!" от около тридесетина протестиращи пред сградата на съвета, събрали се там още рано сутринта.