Тази есен ще е по-хладна и ще е с повече валежи от миналогодишната

Региони

21-09-2013, 01:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„По отношение на валежите – очакваме есента да бъде със сезонни количества валежи, близки до нормалните спрямо климатичната норма средно за страната. Спрямо миналата година, когато есента беше по-скоро суха, тази година очакваме да има повече валежи”, съобщава доц. д-р Илиан Господинов от департамента „Метеорологични прогнози” в НИМХ към БАН, цитиран от агенция „Фокус”.  
По думите му, това вече се видя през месец септември, който засега върви по-хладен от септември миналата година и е с повече валежи, като цяло за страната. За останалата част от сезона – октомври, ноември, очаква се топло време или с температури близки до нормалните. Въпреки, че времето ще е по-скоро топло, то ще е по-хладно от това миналата година средно за страната и с валежи близки до нормалните. Това означава, че ноември ще бъде с повече валежи от миналогодишния, защото през 2012 той беше сух, подчерта той. Господинов допълни, че през октомври миналата година имаше достатъчно количество валежи в голямата част от страната. И тази година през октомври ще има валежи около нормата. Сезонната прогноза графично е изобразена графично на сайта на Института.

„От днес, до края на есенния сезон, най-високите максимални температури ще са от 23 - 28 градуса. Такива стойности могат да се очакват в края на септември – началото на октомври”, каза още Господинов. Той посочи, че най-ниските минимални температури могат да се очакват през ноември, които да са 0 – 5 градуса, придружени със слана.