Дървесният чипс - алтернатива за отопление в Бургас

Парите

24-09-2013, 06:30

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цената на тока смятана невярно

Така ще се намали потреблението на природен газ с 31 процента

Топлофикация-Бургас ще произвежда топлинна енергия от дървесен чипс, съобщи в интервю за БТА Въльо Дучев, изпълнителен директор на дружеството.

„Високата цена на природния газ ни кара да търсим алтернатива за неговото заместване, за да намалим производствените си разходи”, обясни той. Става въпрос за изграждане на ново съоръжение, което ще използва дървесен чипс за производството на енергия.

„По този начин ще успеем да намалим потреблението на природен газ с 31 процента за сметка на използваната биомаса”, каза изпълнителният директор на Топлофикация-Бургас. Той информира, че общата инвестиция в съоръжението е 3 милиона лева.

По думите му се предвижда новият водогреен котел да работи само през зимния период, като очакванията са да се постигне троен ефект - икономически, социален и екологичен.

„Ще намалим значително емисиите от парниковите газове в атмосферата. Използването на по-евтина суровина освен, че ще снижи производствените разходи, ще се отрази и върху сметките на потребителите, каза Дучев.

„Новата инвестиция ще ни даде възможност да продължим да провеждаме своята социална политика”, допълни той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"