Ранното пенсиониране загубено за учителите, директорите обаче няма да са вечни

Учителски стачки засега няма да има

Учителите ще работят повече, възможността за ранно пенсиониране е безвъзвратно загубена, става ясно от коментари на синдикални лидери. Както Plovdivutre.bg писа от началото на тази година тихомълком бе приета промяна в параграф 5 ал. 1 на Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Без допитване, без обсъждане НОИ удари педагозите и ги обрече да работят с година повече, за да получат ранна пенсия. До края на миналата година учителите можеха да излязат в заслужена почивка 3 години по-рано от предвидената възраст.

Мотивът на НОИ бе да се съхрани бюджета на Учителския пенсионен фонд. В него педагозите са събрали близо 400 милиона лева.

През септември Синдикатът на българските учители е изпратил официални писми до социалния министър Хасан Адемов и до Надзорния съвет на НОИ. В тях се настоява за запазване правото за по-ранно пенсиониране. Предлагаме всеки месец от пенсията да се удържат по 0.2% до навършване на годините за излизане в отдих. След това размерът на парите да става нормален, обясни шефката на СБУ в Пловдив Петрана Калоферова.

Министерството на труда и социалната политика и НОИ не са отговорили на синдикатите.

От "Подкрепа" са внесли окончателно искане учителската професия да мине към втора категория труд. Проучване на психолози показва, че след хирурзи и анестезиолози, педагозите са най-натоварени и изхабени. На 50-55 години един учител вече е с уронена психика, коментира Цило Нейчев от "Образование" към Конфедерацията. Мотивирани намерения за промяната са изпратени в Комисиято по образование към Народното събрание и към Отрасловия съвет. Водят се сериозни преговори в тази връзка, каза Нейчев.

При трета категория труд педагозите напускат училище на 65 години. Това прави трудно влизането на млади учители в школата. По последни данни те са едва 3%.

Промени в Закона за училищното образование обаче най-вероятно ще отменят вечното заемане на поста "училищен директор". "Подкрепа" предлага на тази длъжност да се стои един или два мандата от по 4 години. У нас директорите са като патриарха – избрани до живот, има училища със сериозни проблеми и психоза, коментира Нейчев. В Западна Европа и Турция школските шефове работят до 5 години.

Освен срок на поста, "Подкрепа" и СБУ искат и атестиране на директорите. Те ще бъдат оценявани от експерти от образователното министерство, синдикатите и педагогическите екипи. Който не се справя добре, ще напуска училището, заяви Нейчев.