Таванът на пенсиите може да се вдигне на 960 лв. през 2014 г.

Най-доброто от печата

27-09-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Експертите са единодушни. Очаква се политическото решение на БСП и ДПС

Най-високата пенсия в България може да доближи знаменателния праг от 1000 лв. за първи път следващата година. Това ще стане, ако политиците приемат предложението на експертите от съвета по пенсионна реформа таванът на пенсиите да се вдигне от 770 на 960 лв. от 2014 г. Вариантът е избран с пълно единодушие на заседание късно в сряда.

Експертите предлагат максималната пенсия да бъде 40% от максималния осигурителен доход, който през 2014 г. ще бъде 2400 лв. Сега съотношението е 35%. На заседанието социалният министър Хасан Адемов е коментирал, че ще приеме решението на експертите, разказаха участници. Двете партии в управлението обаче засега реагират предпазливо. Ясно е само, че решението ще бъде политическо.

"Категоричното становище на съвета и на всички, които се обединиха около него, е да няма таван на пенсиите, но сега се прави само първата крачка в тази посока", съобщи пред "Сега" депутатът от БСП Георги Гьоков, който е член на съвета. "Другото безспорно е, че пенсиите трябва да се изчисляват по един и същ начин и по ясни критерии", добави бившият социален министър, също член на съвета Иван Нейков. Като аргумент да не се премахне изцяло таванът експертите отново изтъкват правилото от миналото, когато във формулата за изчисление на пенсията са се вземали най-благоприятните три години от стажа, както и липсата на таван за осигуровките преди 2000 г. Така при пълното премахване на ограничението би имало пенсии от по 10 000 лв.

В момента 53 000 пенсионери са ощетени от тавана на пенсиите. Предложението на експертите би извадило от тази категория 2/3 от тях. Според разчети за падането на тавана за всички пенсии ще са необходими 125 млн. лв. на година. В близките дни ще стане ясно колко точно средства ще са нужни при варианта с максимална пенсия от 960 лв. Предварителните разчети бяха, че допълнителните разходи на НОИ ще са около 83 млн. лв. на година. Осигурителният институт обаче продължава да разработва и други варианти, които включват падането на тавана за всички, но чрез преизчисляване на старите пенсии по нова формула. Целта е чрез нея да се премахне благоприятното влияние на годините отпреди реформата.

"Всички смятат, че таванът трябва да падне, за да се върне доверието в пенсионната система, но така пък ножицата между минималната пенсия (в момента 150 лв.) и максималната ще стане много голяма. Социалният министър Хасан Адемов повтаря - аз съм на същото мнение, че не можем да постигнем справедливост, но въпросът е да постигнем най-малката несправедливост", обясни Гьоков. Но уточни, че не може да каже как ще гласува в парламента, тъй като ще има политическо решение, което ще бъде повлияно от експертните предложения, но и от предизборните ангажименти на БСП.

"Трябва да се направят разчети дали няма да има по-сериозни проблеми с бюджета на НОИ. Вероятно ще се наложи увеличение на парите и за други сектори, което означава по-внимателна преценка към мерки, свързани с увеличаване на бюджетните разходи", коментира на свой ред Алиосман Имамов от ДПС пред "Сега". Според него дебатът тепърва предстои, въпреки че вече е имало няколко работни срещи между БСП и ДПС по бюджета за 2014 г. "Основните политики не са очертани, има дискусии и за приоритетите в този бюджет", поясни Имамов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен