Отворено писмо от старозагорци до Парламента и Кабинета за Ески джамия

Животът

02-10-2013, 14:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

В петък предстоят протести

Съдбата на Музея на религиите в Стара Загора обсъждаха на среща днес граждани и представители на местната и държавна власт в града. Инициативата е на Фейс бук групата "Истината за Стара Загора" и е провокирана от предвижданите поправки в Закона за вероизповеданията, касаеща собствеността на религиозните храмове. Ако промените бъдат приети Ески джамия трябва да бъде предадена на Главно мюфтийство, срещу което застава местната общественост.
В писмо, изпратено до организаторите на срещата, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заявява категорично позицията на Общината и Общинския съвет за отхвърляне на  предложението на законотворците на Държавата да се позволи Ески джамия от музей да стане действащ мюсюлмански храм. Тодоров изразява надежда, че разумът ще надделее и народните представители няма да допуснат поправките в закона.
На 4 октомври, петък ще се гледа делото за собствеността на сградата на Музея на религиите. Претенции към нея имат от Хасковското мюфтийство. Началото на заседанието е насрочено за 9.45ч., а от 9ч. редица политически и обществени организации са насрочили мълчалив протест пред съда.