Кметът Николов: Областта е лидер в риболова, ИАРА трябва да е в Бургас

Мисия Бургас

03-10-2013, 13:09

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ИАРА няма да се мести в Бургас, въпреки решението на МС

Той подчерта, че регионът осигурява 70 % от националния улов

Кметът Димитър Николов е изпратил писмо до до министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по повод решението ИАРА да не бъде преместена в Бургас, което бе оповестено вчера. 

В писмото градоначалникът настоява за преразгледане на решението за спиране на процедурата за преместване на Изпълнителната Агенция по Рибарство и Аквакултури в града. Кметът пита и за конкретните причини за неочакваното решение. 

"Чувстваме се крайно разочаровани от това своеобразно вето, за което научихме вчера. Без стеснение се обръщам към Вас от името на целия регион, защото нееднократно съм разговарял по този въпрос с кметовете на съседните общини, както и с всички представители на бранша. Това е една от малкото теми, по които дори бургаските политици от всички партии са единодушни!  Който и да питате – от корабособственика до рибаря с малката дървена лодка – всеки ще ви каже: ИАРА трябва да е в Бургас!", пише Николов.

Градоначалникът опровергава опасенията в столицата, че в Бургас няма достатъчно квалифицирани кадри и изрази готовност да изпрати дълъг списък с бургаски специалисти в бранша – специалисти с диплома, с биография и авторитет.

Ето няколко от причините, които Николов изтъква за това ИАРА задължително да бъде преместена в Бургас:

Факт е, че най-големи количества риба, според разрешените квоти, се добиват именно по Южното Черноморие, чиято своеобразна столица е нашият град.

Вече има подготвена сграда с перфектна локация, където да бъдат настанени служителите на Агенцията.

Имаме традиции в управлението на тази структура, тъй като до 2000 г. Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната. След това структурата е преименувана на Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури и преместена в гр. София.

Единственото средно училище в България, което обучава по специалността „Промишлен риболов и аквакултури”, е Техникумът по морски и океански риболов ”Св. Николай” в гр. Бургас.

На територията на Област Бургас са издадени над 1500 разрешителни за извършване на стопански риболов, което е 1/3 от общия брой за страната.

В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. * Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба.

На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната.

По-голяма част от българските рибопреработвателни предприятия са разположени в Бургаска област.