Таен свидетел: Баретата и Очите обсъдили наркопазара по морето през 2008-ма

Спецпрокуратурата закова Златомир Иванов по две дела

Златомир Иванов - Баретата се е срещал с Димитър Желязков - Очите през 2008 г. На този разговор е било обсъждано наркоразпространението по морето и е бил уточняван вида на наркотиците, разкрива анонимен свидетел.

Първоинстанционната специализирана прокуратура нанесе съкрушителен удар срещу Златомир Иванов-Баретата. Двете наказателни производства срещу него са финализирани и се очаква съвсем скоро обвинителните актове да бъдат депозирани в съда.
Основен свидетел срещу Златко Баретата е Росен Драгнев-Капитана, който го е уличил като тартор на банда за трафик на дрога. От както даде показания казанлъшкият бизнесмен е със статут на защитен свидетел.
Според спецпрокуратурата схемата на наркоразпространението е изяснена, като след стрелбата срещу Златко Баретата, Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Златко Малкия поели лидерството на престъпната група.
Ториното се отчитал на Малкия Златко и на Златомир Иванов, като си прибирал процент от печалбите- между 20 и 40%, твърдят магистратите.

Второто дело срещу Баретата е, че е "спестил" от данъци 5,5 млн. лева.
Според събраните доказателства групата е действала повече от година. Източването на хазната е ставало като не са внасяни данъчни задължения. Приспадан е ДДС от фиктивни сделки между действащи фирми и са използвани документи с невярно съдържание.
Като шефове на ДДС-бандата са посочени Милко Иванов и Златомир Иванов. Те са обвинени за престъпления по редица текстове на чл. 321 от Наказателния кодекс - за образуване или ръководене на престъпна група и по чл. 255 от НК - за хора, които избегнат да установят или да платят данъчни задължения в големи размер.