Аплодисменти! Най-добрата каратистка в света е Александра Маринова от Черноморец

Най- добрата каратистка на планетата е възпитаничка на Карате клуб „Буши до” в град Черноморец и няма състезание, което да не е спечелила

България спечели два златни медала на световното първенство по карате киокушин, което се проведе  в з. "Арена Армеец" през уикенда. При жените в категория над 70 кг Александра Маринова размаза с 5:0 Мария Панова (Рус). Другото ни злато бе при мъжете в кат. до 75 кг., където Стилиян Петров надделя с 4:1 над Артьом Назаретян (Рус).

Александра  спечели най- високото отличие като прегази противниците си и бе непобедима на татамито на първото световно първенство по карате, което се провежда извън Япония. Най- добрата каратистка на планетата е възпитаничка на Карате клуб „Буши до” в град Черноморец и няма състезание, което да не е спечелила и вече като състезател от Националния отбор. Европейската шампионка по карате- киокушин  спечели световната титла като безпроблемно и методично прегази Хаида Голзар от Афганистан,Дияна Контеро от Испания , а на рускинята Мария Панова направи показно, като не и даде шанс дори за една точка. Другият възпитаник на каратистката школа в Черноморец Деян Братков, който се състезава в категория до 75 кг. също е медалист от Световното първенство. Той спечели бронзов медал като победи Раман Емеляненка от Беларус и Миксаел Тсиклаури от Грузия. Деян затуби от руснака Артьом Назаретян, но паказа брилянтна техника на татамито.

След отличното представяне на българските каратеки, страната ни доказа, че заслужено спечели доверието на Световната федерация по киокушин карате, която повери организацията и домакинството на България. Зрелищни боеве между най-добрите каратеки на планетата бяха гледани през двата състезателни дни от близо  2 000 зрители. 260 каратисти от 40 страни показаха най- доброто от себе си и зарадваха почитателите си с бойните си умения.

 

Българският отбор извоюва 12 медала от общо 22 участника. Световни шампионски титли спечелиха Александра Маринова в кат. над 70кг. и Стилиян Петров в кат. до 75кг. Сребърни медалисти са Николай Йоргов в кат. до 80кг., Емил Сталев в кат. до 80кг. и Александър Команов в кат. до 90кг. Трети места извоюваха Айшегюл Шен в кат. до 55кг., Станислава Бойчева в кат. до 55кг., Деян Братков в кат. до 75 кг., Младен Кишев в кат. до 95 кг., Александър Йорданов в кат. до 90 кг., Христо Георгиев в кат. над 95 кг., Иван Команов в кат. до 70кг. Всички български бойци имаха изключително тежки битки със сериозни противници. Най-сериозен отпор на домакините дадоха отборите на Русия и Япония.